Χρήση χημικών και αντλιών νερού κάνουν οι αστυνομικές δυνάμεις στην Κωνσταντινούπολη κατά διαδηλωτών που τους πετούσαν πέτρες, όπως μεταδίδει το Reuters. Οι διαδηλωτές είχαν επιχειρήσει να εισέλθουν στην πλατεία Ταξίμ αψηφώντας τον περιορισμό που είχε επιβληθεί.

Η αστυνομία επίσης στράφηκε κατά διαδηλωτών στην Μπεσίκτας, ενώ οι διαδηλωτές απάντησαν με ρίψη μπουκαλιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες διαδηλωτές τιμούν υπό αυστηρά μέτρα την 1η Μάη

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν την απαγόρευση της πορείας συνδικαλιστικών οργανώσεων που επέβαλαν οι αρχές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ, την οποία έχουν αποκλείσει χιλιάδες αστυνομικοί.

Έπειτα από την πρόσκληση των δύο μεγάλων αριστερών συνδικάτων και κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Μπεσίκτας και φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα.

«Η πλατεία Ταξίμ είναι η πλατεία της Πρωτομαγιάς», «Ζήτω η 1η Μάη», «Μαζί ενάντια στο φασισμό», φώναζαν, ενώ μπροστά τους βρίσκονταν παρατεταγμένες μονάδες της αστυνομίας, εξοπλισμένες με αντλίες νερού. Η αστυνομία έχει αποκλείσει από τα ξημερώματα κάθε πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ.

Όπως τα τελευταία δύο χρόνια, έτσι και φέτος ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε κάθε διαδήλωση των εργατικών συνδικάτων στην πλατεία, αναφέροντας ότι η πλατεία «δεν είναι κατάλληλη για τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς».

Εδώ και δύο χρόνια, η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απαγορεύσει συστηματικά τις μαζικές συγκεντρώσεις στην Ταξίμ, που ήταν το επίκεντρο, τον Ιούνιο του 2013, ενός πρωτοφανούς κύματος διαδηλώσεων κατά της πολιτικής του.

Ωστόσο τα συνδικάτα διεκδικούν κάθε χρόνο την πρόσβαση στην πλατεία για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της Πρωτομαγιάς του 1977. Εκείνη την ημέρα, άγνωστοι είχαν ανοίξει πυρ στην πλατεία, προκαλώντας πανικό στον κόσμο και τον θάνατο 34 ανθρώπων.

«Το 1977 έγινε μια σφαγή. Εμείς θέλουμε απλά θα είμαστε εκεί για να τιμήσουμε την ημέρα, δεν μπορούμε να δεχτούμε να τη τιμάμε διαφορετικά, είναι πολύ συμβολική για μας», δήλωσε χθες Ομάρ Καράτεπε, ηγέτης της Συνομοσπονδίας των Επαναστατικών Εργατικών Συνδικάτων (Disk).

Η Πρωτομαγιά του 2014 σφραγίστηκε από βίαια επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών γύρω από την πλατεία Ταξίμ που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 90 ανθρώπων και τη σύλληψη άλλων 142.

Χθες, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε τους διαδηλωτές να απόσχουν από κάθε βία.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την “εσωτερική ασφάλεια” τον περασμένο μήνα, ο οποίος ενισχύσει τις εξουσίες της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών. Η αντιπολίτευση και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν το νόμο «ελευθεροκτόνο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης