Τουρκία: Ο δημοσιογράφος Αχμέτ Αλτάν προφυλακίσθηκε την επομένη της απελευθέρωσής του

Τουρκία: Ο δημοσιογράφος Αχμέτ Αλτάν προφυλακίσθηκε την επομένη της απελευθέρωσής του
Κατηγορίες απαγγέλθηκαν εκ νέου σε βάρος του Τούρκου δημοσιογράφου Αχμέτ Αλτάν σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και ο δημοσιογράφος προφυλακίσθηκε την Πέαρασκευή, μόλις 24 ώρες αφότου είχε απελευθερωθεί υπό όρους με δικαστική εντολή.

Ο συγγραφέας και πρώην διευθυντής της εφημερίδας Taraf κατηγορείται ότι είναι «μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» (σ.σ.: εννοείται η αδελφότητα του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι υπέθαλψε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος), σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Δικαιοσύνη τον κατηγορεί επίσης ότι «επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση ή να παρεμποδίσει το έργο της».

Ο δημοσιογράφος είχε συλληφθεί στις 10 Σεπτεμβρίου μαζί με τον αδελφό του, Μεχμέτ Αλτάν. Το πρωί της Τετάρτης αποφυλακίσθηκε υπό όρους με απόφαση ενός δικαστή, προτού συλληφθεί και πάλι το βράδυ έπειτα από σχετικό αίτημα άλλου δικαστή.

Σε βάρος του Μεχμέτ Αλτάν, ο οποίος είναι πανεπιστημιακός, απαγγέλθηκαν χθες οι ίδιες κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σήμερα και στον αδελφό του και προφυλακίσθηκε.

Η τουρκική Δικαιοσύνη κατηγορεί τους δύο αδελφούς ότι έστειλαν «υποσυνείδητα μηνύματα» την παραμονή της απόπειρας πραξικοπήματος.

Είχαν διατυπώσει την υπόθεση ότι οργανώνεται ένα πραξικόπημα, χωρίς να κάνουν περαιτέρω σχόλια, στο τηλεοπτικό κανάλι Τζαν Ερζιντζάν (που θεωρήθηκε «γκιουλενιστικό» και έκλεισε) στη διάρκεια μιας εκπομπής η παρουσιάστρια της οποίας, η Ναζλί Ιλιτσάκ, είναι επίσης φυλακισμένη από τα τέλη Ιουλίου.

Ο Αχμέτ Αλτάν, φυσιογνωμία της τουρκικής δημοσιογραφίας, εργάσθηκε επί χρόνια στις εφημερίδες Hurriyet και Milliyet πριν ιδρύσει το 2007 την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Taraf, της οποίας διετέλεσε διευθυντής μέχρι την παραίτησή του το 2012.

Η ανακοίνωση της σύλληψης των δύο αδελφών είχε συγκινήσει πολλούς συγγραφείς, δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς, οι οποίοι κυκλοφόρησαν στο Ίντερνετ αίτημα για την απελευθέρωσή τους, συγκεντρώνοντας σχεδόν 300 συγγραφείς.

Ο νομπελίστας της Λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ είχε καταγγείλει τη σύλληψη αυτή και είχε διατυπώσει με έντονο τρόπο την εκτίμηση ότι η Τουρκία βαδίζει «προς ένα καθεστώς τρόμου» όπου «η ελευθερία του Τύπου δεν υφίσταται πλέον».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016, 20:28