Η δίκη 270 ατόμων που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται υποκινητής του και δικάζεται ερήμην, άρχισε στη Σμύρνη.

Η πρώτη ακροαματική συνεδρίαση άρχισε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, διευκρινίζοντας ότι έχουν αναπτυχθεί ελαφρά τεθωρακισμένα της χωροφυλακής, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκπαιδευμένοι σκύλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 270 κατηγορούμενοι,152 εκ των οποίων είναι προφυλακισμένοι, δικάζονται για τις κατηγορίες της «απόπειρας ανατροπής της συνταγματικής τάξης», «της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση» και της «απόπειρας ανατροπής του κοινοβουλίου ή παρεμπόδισής του να ασκήσει τα καθήκοντά του». Βάσει της νομοθεσίας, μπορεί να επιβληθούν δύο ποινές ισοβίων στον καθένα.

Οι περισσότεροι είναι στρατιωτικοί και μεταξύ τους περιλαμβάνονται πολλοί πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, όπως ο πρώην στρατηγός Μεμντούχ Χακμπιλέν, διοικητής της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου.

Οι δικαστικές διαδικασίες, οι οποίες ξεκίνησαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, έχουν έκταση που δεν έχει προηγούμενο στην Τουρκία: Περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των διώξεων που άρχισαν μετά τις 15 Ιουλίου και την εγκαθίδρυση καθεστώτος έκτακτης ανάγκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές δίκες άρχισαν τις τελευταίες εβδομάδες. Στις αρχές Ιανουαρίου δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη δύο χωροφύλακες που κρίθηκαν ένοχοι για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ήταν η πρώτη δικαστική απόφαση για την υπόθεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης