Τουρκία: Απόσυρση από το Κοινοβούλιο μελετά το φιλοκουρδικό HDP

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019, 16:48
Τουρκία: Απόσυρση από το Κοινοβούλιο μελετά το φιλοκουρδικό HDP

Το φιλο-κουρδικό HDP της Τουρκίας εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τους βουλευτές του από το Κοινοβούλιο, λόγω της αυξανόμενης πίεσης που δέχεται για την απόφαση της κυβέρνησης να εκδιώξει 24 δημάρχους τους τελευταίους τρεις μήνες,

Βουλευτές, δήμαρχοι και τοπικοί αξιωματούχοι του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών θα συγκεντρωθούν μεθαύριο Τετάρτη στην Άγκυρα προκειμένου να συζητήσουν την υπάρχουσα κατάσταση  και να λάβουν μια απόφαση για το πώς θα αντιδράσουν.

Όπως δήλωσε ο Σαρουχάν Όλουτς, σε συνέντευξη Τύπου στο Κοινοβούλιο το φιλο-κουρδικό HDP θα συνεχίσει τους αγώνες του εναντίον στης απομάκρυνσης των δημάρχων του για φερόμενες συνδέσεις με τρομοκρατία.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του κατηγορούν το HDP ότι έχει δεσμούς με την οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οδηγώντας στην άσκηση διώξεων σε βάρος χιλιάδων μελών και ορισμένων ηγετών του. Ωστόσο το HDP αρνείται ότι έχει δεσμούς με το PKK.

Οι πρώην συμπρόεδροι του HDP βρίσκονται στη φυλακή από το 2016 κατηγορούμενοι για τρομοκρατία, την ώρα που άλλα εξέχοντα μέλη του κατηγορούνται για υποστήριξη της τρομοκρατίας λόγω αυτού που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι δεσμοί με το PKK.

Οι κινήσεις εναντίον του HDP πραγματοποιούνται εν μέσω τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη γειτονική Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την οποία η Άγκυρα επίσης κατηγορεί για δεσμούς με το PKK.

Το HDP είναι το μοναδικό κόμμα στο τουρκικό Κοινοβούλιο που αντιτέθηκε στην επίθεση στη βορειοανατολική Συρία η οποία ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019, 16:48