Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε σήμερα το αίτημα αποφυλάκισης του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κρατείται από τα τέλη του 2017, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ο Καβαλά, μαζί με άλλους 15 ανθρώπους, κατηγορούνται για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» επειδή είχε υποστηρίξει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την άνοιξη του 2013, το λεγόμενο «Κίνημα του Πάρκου Γκεζί». Οι δικηγόροι του προσέφυγαν στο Συνταγματικό Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι η προσωρινή κράτησή του πελάτη τους, ενός μαικήνα που χαίρει σεβασμού στους κύκλους των διανοουμένων στην Τουρκία και στο εξωτερικό, συνιστά «παραβίαση των δικαιωμάτων του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αίτημά τους απορρίφθηκε

«Η ανεξήγητη απόφαση του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου στρίβει το μαχαίρι στην πληγή της αδικίας», σχολίασε σε ανακοίνωσή της η Μιλένα Μπουγιούμ, η υπεύθυνη της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία. «Οι παράλογες κατηγορίες σε βάρος του Οσμάν Καβαλά είναι μια απόπειρα να ξαναγράψουν την ιστορία και να φιμώσουν μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρεται συχνά εναντίον εκείνων που συμμετείχαν ή στήριξαν τις διαδηλώσεις του 2013, τις οποίες χαρακτηρίζει «απόπειρα πραξικοπήματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης