Οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν την Τρίτη σχεδόν 150 εντάλματα σύλληψης κατά εκπαιδευτικών που φέρονται ότι χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, μέσω της οποίας επικοινωνούν οι υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Όπως μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, περίπου 400 αστυνομικοί ξεκίνησαν επιχείρηση στην πόλη Καισάρεια (Κάισερι), στην κεντρική Τουρκία, για να συλλάβουν 147 εκπαιδευτικούς που κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν την εφαρμογή «ByLock».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συλληφθέντες εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είχαν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, κατηγορούνται για «παραβίαση του Συντάγματος, απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης και “συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Τουρκία κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος τις ΗΠΑ, ότι διοργάνωσε από την κατοικία του στην Πενσυλβάνια το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αφού είχε δημιουργήσει ένα παρακράτος στους κόλπους των κορυφαίων θεσμών της χώρας.

Ο Γκιουλέν απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, η εφαρμογή «ByLock» εξυπηρέτησε στον συντονισμό του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης