Οι Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν την κωμόπολη Ναϊράμπ στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, έγινε σήμερα γνωστό από Τούρκους και αντάρτες αξιωματούχους.

Πρόκειται για την πρώτη περιοχή που ανακατακτούν από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που προωθούνται στην επαρχία, την ώρα που η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) καλεί τις εμπόλεμες πλευρές στην επαρχία Ιντλίμπ να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των αμάχων και υπενθυμίζει πως νοσοκομεία, αγορές και σχολεία προστατεύονται από τον νόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καλούμε τις πλευρές να επιτρέψουν στους αμάχους να μετακινηθούν προς την ασφάλεια… Καλούμε όλα τα μέρη να παράσχουν πρόσβαση και εγγυήσεις για την ασφάλεια ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων και στις δύο πλευρές του μετώπου» δήλωσε η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Ρουθ Χέδρινγκτον στη διάρκεια σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, που υποστηρίζονται από τη ρωσική πολεμική αεροπορία, προσπαθούν να ανακαταλάβουν την τελευταία μεγάλη ανταρτοκρατούμενη περιοχή στη Συρία έπειτα από εννέα χρόνια πολέμου. Σχεδόν ένα εκατομμύριο Σύροι έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των τελευταίων μαχών.

«Με τη βοήθεια των Τούρκων φίλων μας, ανακτήσαμε τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Ναϊράμπ, της πύλης του Σαρακέμπ, αφού εκδιώξαμε τις τρομοκρατικές ρωσικές πολιτοφυλακές» δήλωσε στο Ρόιτερ ο Γιουσέφ Χαμούντ, εκπρόσωπος του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Εθνικού Στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιωματούχος των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε πως ο τουρκικός στρατός υποστήριξε την επίθεση των ανταρτών με πυρά πυροβολικού και ομάδες πυροτεχνουργών και οι αντάρτες καθαρίζουν τώρα την πόλη.

Ο επόμενος στόχος τους είναι να καταλάβουν τη στρατηγικής σημασίας κωμόπολη Σαρακέμπ.

«Αυτό θα συμβεί σύντομα. Το καθεστώς υπέστη βαριές απώλειες στις συγκρούσεις την περασμένη νύκτα. Επίσης κατασχέσαμε μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών» δήλωσε στο Ρόιτερ ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν σημειώθηκε σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών και των ρωσικών δυνάμεων χθες κατά την προέλαση των ανταρτών προς τη Ναϊράμπ και πως στις συγκρούσεις δεν σκοτώθηκαν Τούρκοι στρατιώτες.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως εργάζεται για να οργανώσει μια σύνοδο κορυφής με την Τουρκία και το Ιράν για να συζητήσουν τη σύγκρουση στο Ιντλίμπ, αλλά δεν θα οργανώσει χωριστή τετραμερή σύνοδο με συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τη διεξαγωγή της προτεινόμενης συνόδου κορυφής στις 5 Μαρτίου με τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά είχε προσθέσει πως μπορεί την ημερομηνία αυτή να συναντηθεί με τον Πούτιν.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως δεν διεξάγονται συνομιλίες για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής με τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η Ρωσία εξετάζει μόνο το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει συνάντηση κορυφής με το Ιράν και την Τουρκία, πρόσθεσε.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ακόμη πως αυτή τη στιγμή δεν διεξάγονται συνομιλίες για ενδεχόμενη συνάντηση των Πούτιν και Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης