"Τουριστικές... οδηγίες για Grexit"

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015, 18:28


Λάδι στη φωτιά ρίχνει νέο δημοσίευμα-πρόκληση της Telegraph, στο οποίο ο αρθρογράφος -προδικάζοντας μια χρεοκοπία της Ελλάδας- δίνει υπό τη μορφή ερωτοαπαντήσεων τουριστικές οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες για το πώς να περάσουν όμορφα και χωρίς ανησυχία τις διακοπές τους στη χώρα μας... σε περίπτωση Grexit.

«Θα πρέπει οι τουρίστες να ανησυχούν για ένα ενδεχόμενο Grexit;» διερωτάται ο συντάκτης της Telegraph υπό μορφή οκτώ ερωτήσεων και απαντήσεωνΔεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα που η βρετανική εφημερίδα είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συνιστούσε στους τουρίστες να έχουν μαζί τους αρκετά μετρητά αν αποφασίσουν να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα διαψεύστηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, ωστόσο η εφημερίδα επανήλθε την Πέμπτη με το άρθρο του Νικ Τρεντ που φέρει τον τίτλο: «Πρέπει οι τουρίστες να ανησυχούν για το ενδεχόμενο Grexit;».

O αρθρογράφος της Telegraph δίνει απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που ενδεχομένως θα έχουν όσοι αποφασίσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα το εγγύς χρονικό διάστημα...Ακολουθούν τα οκτώ υποερωτήματα που απασχολούν την Telegraph:

Θα συμβεί το Grexit;


Το δραματικό παιχνίδι μικροπολιτικής για το ελληνικό χρέος, τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα διάσωσης σέρνεται εδώ και μήνες, γράφει η εφημερίδα επισημαίνοντας, ωστόσο, πως φαίνεται ότι φτάνουμε στο τέλος του παιχνιδιού. Ο Ιούνιος είναι ο κρίσιμος μήνας, γράφει οΤρεντ, καθώς η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει μεγάλες δόσεις και δεν φαίνεται να έχει τα χρήματα για να το κάνει. Καμία πλευρά δεν θέλει ένα Grexit, αλλά και καμία πλευρά δεν φαίνεται να θέλει να υποχωρήσει.

Τι μπορεί να συμβεί;


Στις 5 Ιουνίου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει μία μεγάλη δόση, ενώ ακολουθούν και άλλες μέσα στον μήνα, αναφέρει η εφημερίδα. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει θέματα, σημειώνει, αλλά μία χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει αναγκαστικά την Ελλάδα εκτός του ευρώ. Αν όμως οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, τότε η ελληνική κυβέρνηση ίσως αναγκαστεί να λάβει έκτακτα μέτρα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Τι θα επακολουθήσει;

Ένα ενδεχόμενο Grexit θα οδηγήσει σε κρατικοποίηση των τραπεζών, εισαγωγή νέου νομίσματος και ελέγχους για να μην μπορούν οι πολίτες να βγάλουν χρήματα στο εξωτερικό. Θα επικρατήσει μεγάλη αναταραχή, αλλά η αλλαγή νομίσματος δεν θα είναι άμεση. Υπολογίζεται πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες για να καθιερωθεί η νέα δραχμή και, σε αυτήν την περίοδο, το ευρώ θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως παράλληλο νόμισμα.

Τι επίδραση θα έχει στους τουρίστες;

Το πιθανό πρόβλημα για τους τουρίστες θα είναι ότι ακόμη και αν μπορούν να πληρώνουν με ευρώ, μια ξαφνική νομισματική κρίση, ενώ θα βρίσκονται στην Ελλάδα ή πριν αναχωρήσουν για τις διακοπές τους εκεί, θα κάνει τη ζωή τους πιο πολύπλοκη. Μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες με τις αναλήψεις χρημάτων από τα ΑΤΜ. Επομένως, μια καλή ιδέα θα ήταν να έχουν οι τουρίστες μαζί τους αρκετά μετρητά για τις άμεσες ανάγκες τους και να χρησιμοποιούν τα χρηματοκιβώτια των ξενοδοχείων σαν τράπεζα. Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων ενδέχεται να περιορίσουν το όριο των χρημάτων που θα μπορούν να βγάλουν εκτός Ελλάδας, αλλά λογικά, σε τέτοιες περιπτώσεις, δηλώνεις πόσα χρήματα φέρνεις στη χώρα, έτσι ώστε να μπορείς να τα πάρεις φεύγοντας.Θα λειτουργούν οι πιστωτικές κάρτες;

H Visa επιβεβαιώνει ότι αλλάζει τακτικά, προσθέτει ή διαγράφει, νομίσματα από το σύστημά της. Όταν μια χώρα φύγει από ένα νόμισμα, το σύστημα πληρωμών συνεχίζει να λειτουργεί ενώ προστίθεται το νέο νόμισμα.

«Μολονότι υπάρχουν κάποια θέματα που είναι εκτός του ελέγχου της Visa, συνεργαζόμαστε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να διασφαλίσουμε τη γρήγορη μετάβαση στο νέο νόμισμα, με την ελάχιστη δυνατή ενόχληση για τους καταναλωτές και τα καταστήματα», δηλώνει εκπρόσωπός της. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία που να μη θέλουν τις κάρτες, ακόμη και αν εξακολουθούν να είναι σε ισχύ.

Θα είναι οι διακοπές πιο φτηνές;

Ενδεχόμενο Grexit, σίγουρα, θα κάνει τις διακοπές στην Ελλάδα πιο φτηνές στο μέλλον, αλλά όχι φέτος το καλοκαίρι, καθώς τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα τουριστικά καταστήματα είναι πολύ πιθανό να θέλουν να συνεχίσουν να πληρώνονται για ένα μικρό χρονικό διάστημα με ευρώ.

Θα ήταν καλό να αργήσει κάποιος να κάνει κράτηση;

Η νευρικότητα γύρω από την οικονομική κατάσταση έχει όντως βάλει «φρένο» στις κρατήσεις για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη κάποια καλά πακέτα για όσους το αποφασίσουν αργά. Καλό είναι να κλείσει κανείς ένα πακέτο μέσω tour operator και όχι να ταξιδέψει μόνος του στην Ελλάδα, συμβουλεύει ο συντάκτης, αφού, όπως λέει, οι tour operator έχουν τη νομική υποχρέωση να φροντίσουν για την ασφάλεια και την άνεση των πελατών τους, αν προκύψουν προβλήματα. Σύμφωνα με τον συντάκτη, η TUI τον ενημέρωσε μάλιστα πως έχει έτοιμα σχέδια εκτάκτου ανάγκης.

Υπάρχουν κίνδυνοι αναταραχών;


Είναι πιθανό να υπάρξουν διαδηλώσεις στην Αθήνα και μια πιθανή αναταραχή σε περίπτωση Grexit. Πάντως, οι Βρετανοί τουρίστες είναι απίθανο να αποτελέσουν στόχο και οι περισσότεροι τουρίστες πηγαίνουν στα νησιά όπου η πολιτική κατάσταση είναι πολύ πιο σταθερή και ο τοπικός πληθυσμός αντιλαμβάνεται ότι εξαρτάται οικονομικά από τον τουρισμό.


Διαβάστε επίσης:
Daily Mail: Πόσους μετανάστες μπορεί να χωρέσει η Κως;
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015, 12:06

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015, 18:40