Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Le Monde, έληξε πέντε λεπτά πριν τις 18.00 (ώρα Ελλάδας) η υπόθεση ομηρίας σε υποκατάστημα της τράπεζας της Τουλούζης στη νοτιοδυτική Γαλλία από ένοπλο που ισχυρίζεται ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δράστης τραυματίστηκε κι αναγκάστηκε να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατούσε από τις 11.00 περίπου το πρωί (τοπική ώρα). Άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εισήλθαν στο κτήριο της τράπεζας, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν τραυματιστεί οι όμηροι. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι όμηροι δεν έχουν παθει το παραμικρό. Νέες πληροφορίες από την αστυνομία (18.31- ώρα Ελλάδας) θέλουν τον δράστη να έχει τραυματιστεί από δύο σφαίρες στον μηρό. Στις 18.41 (ώρα Ελλάδας) έγινε γνωστό πως ο δράστης τραυματίστηκε την ώρα που επιχείρησε να εξέλθει της τράπεζας με έναν όμηρο, απειλώντας τον με το πιστόλι στον κρόταφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με δηλώσεις του περίπου στις 17.00, ο εισαγγελέας της Τουλούζης, Μισέλ Βαλέ, επιβεβαίωσε την πληροφορία. Όπως είπε, ο ένοπλος ισχυρίζεται ότι προέβη στην πράξη του καθαρά και μόνο από «θρησκευτικές πεποιθήσεις» και όχι για τα χρήματα.
 
Αργά το μεσημέρι, η αστυνομία της Τουλούζης ανακοίνωσε ότι ένας από τους τέσσερις ομήρους αφέθηκε ελεύθερος. Μόλις τώρα, (16.54- ώρα Ελλάδος) η γαλλική «Le Monde» ανήρτησε στην ηλεκτρονική της έκδοση πως ο ρεπόρτερ της διέκρινε μία γυναίκα- πιθανότατα μία εκ των ομήρων- να εξέρχεται της τράπεζας. Το πιθανότερο είναι να έχουν μείνει δύο όμηροι από τους τέσσερις.

Μόλις τώρα (17.01- ώρα Ελλάδος) υπήρξαν αναφορές και για τρίτο πυροβολισμό.

Πέντε λεπτά μετά τις 17.00 (ώρα Ελλάδος) ήρθε σε επικοινωνία με τον ένοπλο η αδερφή του, η οποία δήλωσε: «Δεν μου φάνηκε φοβισμένος, μου φάνηκε ότι ήταν καλά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 17.46- ώρα Ελλάδος, ακούστηκαν τρεις ακόμη πυροβολισμοί από το εσωτερικό της τράπεζας, αναφέρει η Le Monde.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε υποκατάστημα της τράπεζας της Τουλούζης, στη νοτιοδυτική Γαλλία, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 100 μέτρων, από το διαμέρισμα του Μοχάμεντ Μερά, που τον περασμένο Μάρτιο, σκότωσε επτά άτομα σε Τουλούζη και Μοντομπάν.  

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν οι αρχές της αστυνομίας το μεσημέρι, μάλλον πρόκειται για αποτυχημένη απόπειρα ληστείας της τράπεζας, καθώς ο δράστης, αρχικά, ζήτησε χρήματα κι όταν το αίτημά του δεν έγινε δεκτό, πυροβόλησε μια φορά, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξει τραυματισμός. Ωστόσο, το απόγευμα, όπως προαναφέρθηκε, ο εισαγγελέας της Τουλούζης, Μισέλ Βαλέ, δήλωσε ότι ο ένοπλος ισχυρίζεται ότι προέβη στην πράξη του καθαρά και μόνο από «θρησκευτικές πεποιθήσεις» και όχι για τα χρήματα.

Στη συνέχεια, απαίτησε την παρουσία της επίλεκτης μονάδας της αστυνομίας (RAID). Μεταξύ των ομήρων είναι και ο διευθυντής του υποκαταστήματος.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν αμέσως όλη την περιοχή.

«Δεν γνωρίζουμε εάν η σύνδεση (του δράστη) με την Αλ Κάιντα είναι πραγματική ή προϊόν φαντασίας», δήλωσε νωρίτερα αξιωματούχος της αστυνομίας της Τουλούζης.

Η περιοχή περιμετρικά της τράπεζας έχει εκκενωθεί. H αστυνομία διέταξε επίσης την εκκένωση δύο σχολείων, ενός δημοτικού κι ενός λυκείου που βρίσκονται κοντά.

Στο σημείο της επιχείρησης έσπευσαν επίσης δυνάμεις κρούσης από την αστυνομία της Μπορντώ και της Μασσαλίας, προκειμένου να πάρουν μέρος στις διαπραγματεύσεις με τον δράστη.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο Μοχάμεντ Μερά, ο οποίος είχε επικαλεστεί επίσης την Αλ Κάιντα, είχε σκορπίσει τον θάνατο, σκοτώνοντας επτά ανθρώπους σε Τουλούζη και Μοντομπάν, μετά από τριάντα ώρες ομηρίας, πριν πέσει κι ο ίδιος νεκρός από πυρά της RAID.

Οι κάτοικοι της περιοχής και οι αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για το περιστατικό και δηλώνουν «φοβισμένοι»:

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού- Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης