Πέντε νεκροί είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των θυμάτων από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Dorian στις νήσους Abaco στις Μπαχάμες, ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός Hubert Minnis.

Άλλοι περίπου 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένταση των φαινομένων μειώθηκε ελαφρά, καθώς ο κυκλώνας υποβαθμίστηκε στην Κατηγορία 4 από την Κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον. Ωστόσο, ο Dorian παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος για τις Μπαχάμες, καθώς έχει επιβραδύνει σε βαθμό που μοιάζει σαν να έχει σταματήσει πάνω από τη νησιωτική χώρα.

Πρόκειται για έναν από τους πλέον επικίνδυνους τυφώνες που έπληξαν ποτέ τον Ατλαντικό Ωκεανό και το νησιωτικό σύμπλεγμα της Καραϊβικής. Ο Dorian βρίσκεται εδώ και ένα 24ωρο πάνω από τις Μπαχάμες προκαλώντας καταστροφές που δεν τις είδαμε ποτέ στο πρόσφατο και παλαιότερο παρελθόν στο Αρχιπέλαγος.

Δείτε LIVE εικόνα από την πορεία του τυφώνα Dorian και από περιοχές τις οποίες χτυπάει ή απ’ όπου πρόκειται να περάσει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του νησιωτικού συμπλέγματος Hubert Minnis έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter πως οι καταστροφές στα νησιά Αμπάκος είναι πρωτοφανείς.

Η ταχύτητα των ανέμων «έπεσε» στα 265 χλμ. την ώρα, αλλά οι ριπές ξεπερνούν τα 300 χλμ. την ώρα, ενώ τα κύματα που σκάνε στις ακτές των νησιών σε συνδυασμό με τις κατακλυσμιαίες βροχές υπερβαίνουν τα 10 μέτρα ύψος σαρώνοντας στους παραλιακούς οικισμούς οποιαδήποτε ανθρώπινη κατασκευή.

Το σύστημα του Dorian κατευθύνεται προς την ακτή της Φλόριντα στις ΗΠΑ, όπου ήδη έχουν λάβει εντολή εκκένωσης 500.000 άτομα, τα οποία διαμένουν κατά μήκος της ανατολικής ακτής της αμερικανικής αυτής Πολιτείας. Είναι άγνωστο πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες και άρα ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια με πόση ισχύ θα πλήξει ο Dorian τις ακτές των ΗΠΑ. Ήδη ο κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας εξέδωσε εντολή εκκένωσης για 800.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 50.000 αναμένεται να χάσουν ολοσχερώς τα σπίτια τους και ως εκ τούτου θα πρέπει να βρεθούν νέα καταλύματα για αυτούς. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης