Το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 104 πτώματα μεταναστών εντοπίστηκαν στις ακτές της Ζουάρα, μιας πόλης στη δυτική Λιβύη.

Πολλές γυναίκες και παιδιά είναι μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Έως το βράδυ της Πέμπτης (χθες), είχαμε ανασύρει 104 πτώματα μεταναστών αλλά περιμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί”, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης Αγιούμπ Κάσελ, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης.

“Ένα σκάφος σαν κι αυτό μπορεί να μεταφέρει από 115 έως 125 επιβάτες”, διευκρίνισε.

Σχεδόν 700 μετανάστες, ανάμεσά τους και περίπου 40 παιδιά, που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ιταλία έχασαν τη ζωή τους, σε φρικτές συνθήκες, την περασμένη εβδομάδα σε τρία ναυάγια που συνέβησαν ανοικτά της Λιβύης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και μαρτυρίες επιζώντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνταγματάρχης Αγιούμπ Κάσεμ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν τα πτώματα των μεταναστών που βρέθηκαν σήμερα στη Ζουάρα επέβαιναν σε ένα από τα σκάφη που ναυάγησαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι διακινητές παράτυπων μεταναστών εκμεταλλεύονται το χάος που επικρατεί στη Λιβύη μετά τη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Οι περισσότεροι μετανάστες αναχωρούν από το δυτικό τμήμα της χώρας για την Ιταλία, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 300 χιλιομέτρων.

“Οι μετανάστες είναι κυρίως Αφρικανοί αλλά υπάρχουν και Άραβες ανάμεσά τους”, δήλωσε στο AFP ο συνταγματάρχης Κάσεμ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης