Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο χημικό εργοστάσιο Arkema στο Crosby του Τέξας, μεταδίδουν τα ξένα Μέσα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν τραυματίες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Ένας βοηθός σερίφη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όταν εισέπνευσε αναθυμιάσεις έπειτα από τις εκρήξεις. Εννέα άλλοι άνθρωποι εισήχθησαν προληπτικά«Ενημερωθήκαμε από το Κέντρο Εκτάκτων Επιχειρήσεων του Harris County για δύο εκρήξεις και μαύρο καπνό από το εργοστάσιο της Arkema Inc. στο Crosby» ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια ανακοίνωση τόνιζε πως «παρά το γεγονός ότι το εργοστάσιο τήρησε το πρωτόκολλο προετοιμασίας για τον τυφώνα, οι άνευ προηγουμένου πλημμύρες “συνέτριψαν” τo σύστημα γενικής ηλεκτροδότησή μας αλλά και δύο εφεδρικές γεννήτριες. Ως αποτέλεσμα απωλέσαμε τα απαραίτητα μέσα για την ψύξη των υλικών που βρίσκονται στο εργοστάσιο».

«Τα οργανικά υπεροξείδια είναι εξαιρετικά εύφλεκτα και, όπως συμφωνήθηκε με τους δημόσιους αξιωματούχους, η καλύτερη επιλογή ήταν να αφήσουμε την πυρκαγιά να ξεσπάσει» προστίθεται.

Oι τραυματίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας βοηθός σερίφη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, έχοντας εισπνεύσει αναθυμιάσεις έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο εργοστάσιο της Arkema στο Κρόσμπι του Τέξας, το οποίο επλήγη από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ.

Εννέα άλλοι άνθρωποι εισήχθησαν προληπτικά από μόνοι τους στο νοσοκομείο, όταν έγινε γνωστό ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στο εργοστάσιο και ότι από τις εγκαταστάσεις του έβγαινε μαύρος καπνός.

Περίμεναν έκρηξη και φωτιά

Νωρίτερα σήμερα, η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως τα χημικά που ήταν αποθηκευμένα στο εργοστάσιο της Arkema «θα πάρουν φωτιά ή θα εκραγούν τις επόμενες ημέρες, καθώς, εξαιτίας των πλημμύρων που έχει προκαλέσει η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ, έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση και δεν ψύχονται».

«Αυτήν τη στιγμή υπάρχει 1,80 μέτρο νερό μέσα στο εργοστάσιο. Έχουμε χάσει την έκτακτη ηλεκτροδότηση και δύο πηγές επιπλέον ηλεκτροδότησης. Κατά συνέπεια, δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα για την ψύξη των υλικών που βρίσκονται στο εργοστάσιο, τα οποία τώρα μπορεί να εκραγούν και να προκαλέσουν σοβαρή πυρκαγιά» είχε δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Arkema Ρίτσαρντ Ρόου.

Σύμφωνα με τον Ρόου, αυτό σήμαινε «ότι τα χημικά θα πάρουν φωτιά και θα εκραγούν, κάτι που η εταιρεία αναμένει ότι θα συμβεί τις επόμενες έξι ημέρες, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία στο εργοστάσιο».

Ο Ρόου είχε τονίσει ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί κάτι τέτοιο εξαιτίας του όγκου νερού που έχει πλημμυρίσει το εργοστάσιο. «Η φωτιά θα μοιάζει μάλλον με μια μεγάλη φωτιά από βενζίνη» εξήγησε, ενώ πρόσθεσε ότι ο μαύρος καπνός που θα εκλυθεί θα προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, στο δέρμα και στους πνεύμονες.

Επίσης, υπήρχε «μικρή πιθανότητα» το υπεροξείδιο απλώς να χυθεί στα νερά που έχουν πλημμυρίσει το εργοστάσιο χωρίς να προκληθεί έκρηξη. Σε αυτήν την περίπτωση, είτε θα διαλυθεί στο νερό είτε θα εξατμιστεί, σύμφωνα με τον Ρόου, ο οποίος πάντως επανέλαβε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η πυρκαγιά.

Η εταιρεία απομάκρυνε τους εναπομείναντες εργαζομένους την Τρίτη, ενώ η κομητεία Χάρις ζήτησε την απομάκρυνση των κατοίκων σε μια ακτίνα 2,4 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο που παράγει οργανικά υπεροξείδια.

Παρά τους κινδύνους η Arkema είχε αποφασίσει να μη μετακινήσει τα χημικά πριν από την άφιξη του Χάρβεϊ, αλλά αντίθετα επέλεξε να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο Ρόου δεν θέλησε να αποκαλύψει τον όγκο των χημικών που βρίσκονται στο εργοστάσιο, ούτε να προβλέψει το εύρος των ζημιών που ενδέχεται να υποστεί από μια πυρκαγιά. Ωστόσο, τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα προκαλούσε «μακροπρόθεσμα πρόβλημα ούτε θα είχε επιπτώσεις».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης