Αυστραλιανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι βρέθηκαν ακόμη περισσότερα σήματα από αυτό που θεωρείται ότι είναι το μαύρο κουτί της πτήσης MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Ειδικότερα, ένα πλοίο του Αυστραλιανού πολεμικού ναυτικού εντόπισε ακόμη δύο ηχητικά σήματα που θα μπορούσαν να αντιστοιχούν στο μαύρο κουτί του μοιραίου Βoeing 777 το οποίο απογειώθηκε με 239 επιβαίνοντες από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο, αλλά δεν έφτασε ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς το παρόν, δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα δύο σήματα με το συγκεκριμένο μαύρο κουτί, ωστόσο χαρακτηρίζονται ως «ενθαρρυντικά» από τους αξιωματούχους της Αυστραλίας. Ο επικεφαλής των ερευνών Άνγκους Χιούστον δήλωσε ότι τους ήχους εντόπισε το αυστραλιανό πλοίο Ocean Shield το απόγευμα της Τρίτης για πέντε λεπτά και το βράδυ της ίδιας ημέρας για επτά λεπτά (τοπική ώρα). Πρόκειται για το ίδιο πλοίο που είχε επίσης καταγράψει ηχητικό σήμα τα ξημερώματα της Κυριακής, αλλά και τη Δευτέρα.

Πάντως, το πρώτο ηχητικό σήμα που θα μπορούσε να ταιριάζει σε ήχους του μαύρου κουτιού της πτήσης MH370, εντοπίστηκε το Σάββατο και ήταν ασθενές με συχνότητα με συχνότητα 37.5 kHz το δευτερόλεπτο. Το ερευνητικό πλοίο «Haixun 01» εντόπισε το σήμα στις 25 μοίρες νότιο γεωγραφικό πλάτος και στις 101 μοίρες ανατολικό γεωγραφικό μήκος, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας.

Σημειώνεται ότι τα ερευνητικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο, καθώς από ώρα σε ώρα αναμένεται η πλήρης αποφόρτιση των μπαταριών του μαύρου κουτιού, οι οποίες έχουν διάρκεια ζωής έναν μήνα. Πάντως, αναφορικά με τα σημερινά ευρήματα, ο Χιούστον δήλωσε: «Τώρα είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε το αεροσκάφος, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτό, στο άμεσο μέλλον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: BBC, CNN, Sky News

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης