Αδύνατη είναι η επικοινωνία με πολλές περιοχές της Τόνγκα, της νησιωτικής χώρας του νότιου Ειρηνικού που επλήγη από τσουνάμι, με τις τηλεφωνικές γραμμές και τις διαδικτυακές συνδέσεις να έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες, ενώ συγγενείς των κατοίκων στη μακρινή Νέα Ζηλανδία προσεύχονται για τις οικογένειές τους στα νησιά της περιοχής καθώς ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές αναφορές για θύματα.

Υποθαλάσσιο ηφαίστειο εξερράγη στην Τόνγκα, με αποτέλεσμα να εκδοθούν προειδοποιήσεις για τσουνάμι 1,2 μέτρου και οδηγίες εκκένωσης για τις ακτές της Τόνγκα καθώς και για πολλά νησιά του νότιου Ειρηνικού, ενώ εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μεγάλα κύματα να πλήττουν παράκτιες κατοικίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τηλεφωνικές γραμμές και η σύνδεση στο Διαδίκτυο διακόπηκαν περίπου στις 6.40 μ.μ. τοπική ώρα του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά αδύνατη η επικοινωνία με τους 105.000 κατοίκους της νησιωτικής χώρας.

Έως τώρα δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για τραυματισμούς ή θανάτους στην Τόνγκα αν και ακόμα η επικοινωνία είναι περιορισμένη και δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί με παράκτιες περιοχές πέραν της πρωτεύουσας Νουκουαλόφα, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.

Η Τόνγκα, ένα νησιωτικό κράτος με περίπου 105.000 κατοίκους, βρίσκεται σε απόσταση 2.383 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Νουκουαλόφα είναι καλυμμένη από πυκνά σύννεφα ηφαιστειακής τέφρας – πέρα από αυτό, οι συνθήκες είναι ήρεμες», δήλωσε η Άρντερν. «Δεν έχουμε λάβει ακόμα ενημέρωση από άλλες παράκτιες περιοχές», δήλωσε.

Στη Νέα Ζηλανδία, αυξάνονται οι ανησυχίες μεταξύ των πολιτών που προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στην Τόνγκα. Σε κάποιες εκκλησίες στο Όκλαντ και άλλες πόλεις, οι πιστοί προσευχήθηκαν για την ασφάλεια των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με την Άρντερν, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σε κάποιες περιοχές των νησιών και σταδιακά αρχίζουν να λειτουργούν και πάλι τα κινητά τηλέφωνα.

Έως τώρα δεν υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις για ζημιές, σύμφωνα με την πρωθυπουργό. Ωστόσο, η Άρνερντ δήλωσε πως η ύπατη αρμοστεία της Νέας Ζηλανδίας στη Νουκουαλόφα είπε πως το τσουνάμι είχε προκαλέσει ζημιές σε πλοία, καταστήματα και άλλες υποδομές.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αυστραλίας δήλωσε ότι ακόμα δεν υπάρχουν ακόμα συγκριμένες εκτιμήσεις αλλά πως η Αυστραλία είναι έτοιμη να προσφέρει στήριξη στην Τόνγκα εάν της ζητηθεί.

Το ηφαίστειο Χούνγκα-Τόνγκα-Χούνγκα-Χαπάι έχει εκραγεί αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες αλλά η τελευταία αυτή έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που κάτοικοι στα Φίτζι και τη Νέα Ζηλανδία είπαν ότι την άκουσαν.

«Ολόκληρο το σπίτι μου έτρεμε», δήλωσε η Σάνια Ρουγκιέρο, σύμβουλος σε θέματα επικοινωνιών στη Σούβα, την πρωτεύσασα των Φίτζι, σε απόσταση περίπου 750 χιλιομέτρων από την Τόνγκα.

«Οι πόρτες και τα παράθυρά μου έτρεμαν πολύ. Και στο δικό μου σπίτι δεν ήταν τόσο άσχημα όπως σε άλλα. Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν τρέχοντας από τα σπίτια τους», δήλωσε η Ρουγκιέρο. Σύμφωνα με την ίδια, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν εκρήξεις από το ηφαίστειο. Εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε καταφύγια στη Σούβα, ενώ η Fiji Airways αναγκάστηκε να ακυρώσει όλες τις πτήσεις της λόγω του νέφους ηφαιστειακής τέφρας. «Είναι η χειρότερη καταστροφή για την Τόνγκα στα χρονικά και η αποκατάσταση θα χρειαστεί χρόνια», δήλωσε η Ρουγκιέρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης