Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε είναι απίθανο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, γράφει η εφημερίδα Sankei, εξέλιξη που εγγράφεται στην ταχεία επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στο Τόκιο και τη Σεούλ, συμμάχων-κλειδιών των ΗΠΑ στην Ασία.

Ο Άμπε δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει με τον Μουν ωσότου η Σεούλ να κάνει εποικοδομητικά βήματα ως προς το ζήτημα των αξιώσεων για τους νοτιοκορεάτες που εργάζονταν καταναγκαστικά κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής και άλλες διμερείς διαφορές, σημειώνει η ιαπωνική εφημερίδα στο σημερινό της φύλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επέβαλε το τελευταίο διάστημα αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών που είναι απαραίτητα σε νοτιοκορεάτικες βιομηχανίες προϊόντων τεχνολογίας. Οι περιορισμοί εκλήφθηκαν από τους περισσότερους αναλυτές ως αντίποινα από το Τόκιο για τις αποφάσεις δικαστηρίων που διέταξαν ιαπωνικές εταιρείες να αποζημιώσουν νοτιοκορεάτες που δούλευαν καταναγκαστικά γι’ αυτές την περίοδο της κατοχής, που τερματίστηκε με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας διεμήνυσε ότι ετοιμάζεται να αφαιρέσει τη Νότια Κορέα από τη λεγόμενη λευκή λίστα των χωρών στις οποίες εφαρμόζει τους ελάχιστους δυνατούς εμπορικούς περιορισμούς από τις αρχές του Αυγούστου, παρά τις εκκλήσεις της Σεούλ να μην φθάσει ως εκεί.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης