Τουρκικά και αμερικανικά στρατεύματα έχουν αρχίσει χωριστές περιπολίες κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει την ελεγχόμενη από την Τουρκία περιοχή από τη θεωρούμενη κουρδική πόλη Manbij, στη βόρεια Συρία.

Ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρει ότι οι περιπολίες αυτές εντάσσονται στον «οδικό χάρτη» που έχουν συμφωνήσει Ουάσινγκτον και Άγκυρα για την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από την περιοχή.

Όπως επισημαίνει το Russia Today, οι Κούρδοι οπλοφόροι, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκράτες» και παρακλάδι του ΡΚΚ, έχουν ήδη αρχίσει να αποχωρούν από την πόλη. Την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων επιβεβαίωσε αργότερα και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, υποστηρίζοντας σε προεκλογική ομιλία του στη Σαμψούντα: «από τότε που ξεκίνησαν αυτές οι περιπολίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε πει πως οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα απομακρυνθούν από εκεί… Οι περιπολίες έχουν αρχίσει» είπε ο Ερντογάν, όπως έγραψε κι η εφημερίδα «Hurriyet».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει πει πως «οι Τούρκοι στρατιώτες θα εισέλθουν στη Manbij «βήμα-βήμα για να επιτύχουν τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έχει δηλώσει πως «στόχος του στρατού είναι να ξεκαθαρίσει την περιοχή από τα τρομοκρατικά στοιχεία».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Eric Pahon δήλωσε στο Reuters πως «τα συμμετέχοντα στον υπό αμερικανικό συντονισμό στρατεύματα και οι τουρκικές δυνάμεις έχουν αρχίσει συντονισμένες αλλά ανεξάρτητες περιπολίες κοντά, αλλά όχι μέσα στη Μανμπίζ».
Κούρδοι μαχητές του YPG
Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν στην αποχώρηση των έως τώρα υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων από τη Μανμπίζ, μετά τη συνάντηση που είχε ο Τσαβούσογλου με Αμερικανούς αξιωματούχους στις αρχές του μήνα, στην Ουάσινγκτον.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης