Στα χέρια του γαλλικού περιοδικού Paris Match και της γερμανικής εφημερίδας Bild έχει περιέλθει ένα βίντεο το οποίο τραβήχτηκε από κινητό λίγα δευτερόλεπτα πριν από τη συντριβή του Airbus Α320 της Germanwings.

Το βίντεο προέρχεται από την κάρτα μνήμης κινητού που βρέθηκε ανάμεσα στα συντρίμμια από μέλος των ειδικών συνεργείων που μετέχουν στις έρευνες στις Άλπεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει το Paris Match στο βίντεο καταγράφεται ένα σκηνικό απόλυτου χάους με τους επιβάτες να ουρλιάζουν απελπισμένοι και να φωνάζουν στη γλώσσα τους «Θεέ μου».

Ακούγονται επίσης ήχοι σαν χτυπήματα που ενδεχομένως να αντιστοιχούν στις προσπάθειες του πιλότου να ανοίξει την πόρτα του πιλοτηρίου με κάποιο βαρύ αντικείμενο, πιθανότατα το τσεκούρι.

Προς το τέλος του βίντεο γίνεται ένα τράνταγμα, ισχυρότερο από τις προηγούμενες αναταράξεις, οι κραυγές γίνονται πιο έντονες και μετά… τίποτα. Η απόλυτη σιωπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δραματικές τελευταίες στιγμές της μοιραίας πτήσης που έχουν καταγραφεί στο βίντεο επιβεβαιώνονται από ένα ακόμα στοιχείο: Τις πληροφορίες τον αυτόματο καταγραφέα συνομιλιών πιλοτηρίου.

Αναλυτικά:

10:00 To αεροπλάνο απογειώνεται

10:10 O πιλότος ακούγεται να λέει στον Lubitz ότι δεν είχε χρόνο να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα πριν την επιβίβαση και ο Lubitz του απαντά «ΟΚ, πήγαινε όποτε θέλεις».

10:27 Το αεροπλάνο φτάνει στο ιδανικό ύψος πλεύσης, στα 38.000 πόδια. Ο πιλότος ζητάει από τον Lubitz να προετοιμάσει για προσγείωση το αεροσκάφος. Ο Lubitz υπακούει τις εντολές και επαναλαμβάνει στον πιλότο «μπορείτε να πάτε, μπορείτε να πάτε τώρα».

10:28 Ακούγεται ο ήχος της καρέκλας του πιλότου να τραβιέται προς τα πίσω, η πόρτα ανοίγει ο πιλότος λέει στον Lubitz «έχεις τον έλεγχο τώρα» με τον Lubitz να απαντά «το ελπίζω».

10:30 Ο Lubitz είναι πλέον μόνος του στο πιλοτήριο. Κλειδώνει την θωρακισμένη πόρτα, μπορεί κανείς να ακούσει τον ήχο από τον επαναπρογραμματισμό του αυτόματου πιλότου όπου επιταχύνει την κάθοδο.

10:33 Ξεκινάει η διαδικασία προσγείωσης, το αεροπλάνο χάνει 3.000 πόδια/ λεπτό. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εντοπίζουν το πρόβλημα και προσπαθούν να επικοινωνήσουν με το αεροσκάφος. Ο Lubitz δεν απαντά.

Ακούγεται η φωνή του πιλότου που προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα. «Είμαι εγώ» του λέει. Ο Lubitz αν και τον βλέπει από την κάμερα δεν αντιδρά. Ο πιλότος αρπάζει έναν πυροσβεστήρα για να σπάσει την πόρτα. Καμία απάντηση και πάλι από το πιλοτήριο. Ο πιλότος πλέον φωνάζει «για όνομα του Θεού, άνοιξε την πόρτα».

10:34 Ξεκινούν τα προειδοποιητικά ηχητικά σήματα «sink rate, pull up». Καμία αντίδραση από τον συγκυβερνήτη. Ακούγονται επιβάτες να τρέχουν στον διάδρομο.

10:35 O πιλότος ζητάει το κρυμμένο τσεκούρι που βρίσκεται στο πίσω μέρος του αεροπλάνου. Ακούγονται δυνατά πλέον χτυπήματα στην πόρτα, είναι ο πιλότος που προσπαθεί να σπάσει την πόρτα και φωνάζει «άνοιξε την αναθεματισμένη πόρτα».

10:38 Παρά τον εκκωφαντικό θόρυβο η αναπνοή του Lubitz μπορεί να ακουστεί καθαρά από την μάσκα οξυγόνου που έχει φορέσει. Αναπνέει κανονικά, σταθερά. Το αεροπλάνο βρίσκεται στα 13.000 πόδια.

10:40 Ένας δυνατός θόρυβος ακούγεται απ΄ έξω. Μέσα κραυγές, το αεροσκάφος προσκρούει στο βουνό με το δεξί του φτερό. Κανένας άλλος ήχος πέρα από προειδοποιητικά σήματα και κραυγές από επιβάτες.

10:41 Το αεροσκάφος προσκρούει στο βουνό στα 5.000 πόδια με 800 χλμ/ώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης