Η Γερμανία θέτει σε αναστολή μέχρι νεωτέρας την στρατιωτική αποστολή της στο Μάλι, λόγω της απαγόρευσης υπερπτήσεων που επέβαλε εκ νέου η κυβέρνηση της χώρας, ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Άμυνας.

«Η κυβέρνηση του Μάλι έχει επανειλημμένα αρνηθεί τα δικαιώματα υπερπτήσεων της Bundeswehr, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η εναλλαγή των συμμετεχόντων στην αποστολή», εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άρνε Κόλατς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Γερμανία παραμένει κατ’ αρχήν πρόθυμη να συμμετέχει στη διεθνή ειρηνευτική αποστολή», διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ, για να διευκρινίσει: «Αυτό όμως έχει νόημα μόνο εάν υποστηρίζεται από την εκεί κυβέρνηση».

Πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής της διεύθυνσης Αφρικής, Λατινικής Αμερικής, Εγγύς και Μέσης Ανατολής Κρίστιαν Μπακ επισκέφθηκε το Μάλι για διαπραγματεύσεις, στη διάρκεια των οποίων έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η αντικατάσταση των Γερμανών στρατιωτών θα μπορούσε να επαναληφθεί στο μέλλον. Αντίστοιχη διαβεβαίωση έλαβε και η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ μόλις χθες, Πέμπτη, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό της Σάντιο Καμάρα, επισήμανε ο κ. Κόλατς.

Η Bundeswehr συμμετέχει στην διεθνή ειρηνευτική αποστολή Minusma του ΟΗΕ από το 2013 και τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση ζήτησε από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ανανέωση της εντολής έως τον Μάιο του 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το τελευταίο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021, της χώρας ηγείται στρατιωτική κυβέρνηση η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης