Έτοιμος να επαναφέρει τη θανατική ποινή στην Τουρκία δήλωσε εκ νέου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι ήταν λάθος η κατάργησή της και πως τον πειράζει το ότι χρειάζεται να ταΐζει στη φυλακή τους υπαιτίους του πραξικοπήματος του 2016.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση στην πόλη Ερεγλί, την οποία μετέδωσε το τουρκικό κανάλι NTV, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Κάναμε λάθος όταν καταργήσαμε τη θανατική ποινή. Γιατί; Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου (του 2016 κατά την απόπειρα πραξικοπήματος) σκοτώθηκαν 251 συμπολίτες μας. Ακόμη κι αν περάσουν τη ζωή τους στη φυλακή, με πειράζει το γεγονός ότι πρέπει να τους ταΐζουμε. Εάν σε σχέση με αυτό η Βουλή μας λάβει τέτοια απόφαση (να επαναφέρει τη θανατική ποινή), τότε θα την επικυρώσω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόμοιες δηλώσεις για την επαναφορά της θανατικής ποινής ο Τούρκος πρόεδρος είχε κάνει και τον Αύγουστο του 2018, λέγοντας τότε ότι «η χώρα αντιμετωπίζει με ευαισθησία το θέμα αυτό» και πως, αν η Βουλή ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο, ο ίδιος θα τον επικυρώσει.

Τον Φεβρουάριο ο Τούρκος πρόεδρος είχε ασκήσει κριτική στην ηγεσία της Αιγύπτου επειδή υιοθετεί τη θανατική ποινή ως τιμωρία, χαρακτηρίζοντας την εφαρμογή της ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Είχε επίσης δηλώσει ότι είναι αδύνατον να υπάρξουν οι οποιεσδήποτε επαφές με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμνπτέλ Φατάχ αλ Σίσι όσο «η χώρα δεν ανακοινώσει γενική αμνηστία».

Ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε εκ νέου και την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία στις 15 Μαρτίου, λέγοντας το εξής: «Αν η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας δεν πράξει αυτό που πρέπει, τότε θα το κάνουμε εμείς. Στην περίπτωση αυτή θα κάνω διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση αυτής της χώρας. Ο τρομοκράτης πρέπει να τιμωρηθεί με τον πιο αυστηρό τρόπο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης