Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Το όνομα του Ιταλού πρωθυπουργού, Giuseppe Conte, αναφέρεται αυτές τις ημέρες, σε μία υπόθεση που αφορά τις αμερικανικές και ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στον Matteo Renzi να προβληθεί με το κόμμα του «ItaliaViva» στοχεύοντας στο μέλλον, να αντικαταστήσει τον Conte.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έρευνα των «New York Times», ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε στη Ρώμη τον υπουργό Δικαιοσύνης William Barr για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με το «Russiagate», για να καταδείξει την συνωμοσία της CIA και του Ομπάμα εναντίον του.

Ο Matteo Renzi

Σε δύο περιπτώσεις, μία τον Αύγουστο και μία τον Σεπτέμβριο, ο Barr συναντήθηκε με τους επικεφαλής των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών και τον διοικητή του Τμήματος Πληροφοριών για την Ασφάλεια (Dis) Gennaro Vecchione. Στόχος είναι να εντοπιστούν πιθανές παρατυπίες στη συνεργασία των ιταλικών αξιωματούχων με τη «δημιουργία» της υπόθεσης «Russiagate», προκειμένου να αποδειχθεί η αδικία της έρευνας που διεξάγεται κατά του Trump, από τον ειδικό εισαγγελέα Mueller.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα μέρος της έρευνας αφορά τον Μαλτέζο καθηγητή Jospeh Misfud, πρώην καθηγητή του Πανεπιστημίου «Link Campus University» με έδρα τη Ρώμη, που ιδρύθηκε από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Vincenzo Scotti και από το οποίο προέρχονται ορισμένοι βουλευτές του M5. Γιατί ο Barr αναζητά μόνο εκεί τα «αποδεικτικά στοιχεία» για την δική του έρευνα; Επειδή τον Μάρτιο του 2016 ο Misfud συναντήθηκε στο Πανεπιστήμιο «Link Campus University» με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον τότε σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του Trump όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Παπαδόπουλος πριν από δύο ημέρες σε συνέντευξη στον καθημερινό έντυπο, «La Verità». Με αυτούς τους όρους, η Ουάσινγκτον θα ζητούσε από τον Ιταλό πρωθυπουργό προσωπική χάρη, σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών.

Όμως, ο Conte βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η κοινοβουλευτική επιτροπή πληροφοριών (Copasir) αναμένεται να έχει νέο πρόεδρο. Και ο Conte, επιβεβαίωσε την αγορά στρατιωτικών αεροσκαφών F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.Ο Giuseppe Conte

Όλα τα γεγονότα ενώνονται και έχουν ένα κοινό στοιχείο. Η πρώτη επίθεση εναντίον του Conte προέρχεται από τον Renzi, που του ζητά να αναφέρει ενώπιον του «Copasir» για το τι συνέβη, ακριβώς επειδή ο Barr και ο εισαγγελέας Durham σκοπεύουν να αποδείξουν ότι ο Misfud, ο οποίος εξαφανίστηκε από τη Ρώμη, ήταν πράκτορας της CIA που έστειλε η κυβέρνηση Ομπάμα. Άλλοι λένε ότι είναι ένας κατάσκοπος των Ρώσων, τον οποίο βοήθησε η ιταλική υπηρεσία πληροφοριών.

Aυτές τις μέρες υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι ηγεσίες των υπηρεσιών πληροφοριών: Έχει ο Conte τους Ιταλούς αρχηγούς τους στη διάθεση του αμερικανικού υπουργού Δικαιοσύνης για προσωπικό του θέμα; Υπάρχει κίνδυνος η ιταλική υπηρεσία πληροφοριών να συρθεί στην αμερικανική θεσμική και πολιτική σύγκρουση μεταξύ του Προέδρου Trump και των αντιπάλων του, στην έκθεση Mueller; Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Renzi ζητεί από τον Conte να αφήσει την εξουσιοδότηση στις μυστικές υπηρεσίες, όπως έγινε στο παρελθόν με τους Marco Minniti και Gianni De Gennaro.

Τις τελευταίες ώρες σκεφτόμαστε επίσης τις πιθανές αλλαγές στην κορυφή της ηγεσίας, αλλά και τον ρόλο του Vecchione, που βρίσκεται πολύ κοντά στον Conte και ο τελευταίος, συνεχίζει να τον υπερασπίζεται. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι εξοργισμένος με τις αποκαλύψεις των ειδήσεων σχετικά με τις συναντήσεις που έπρεπε να παραμείνουν εμπιστευτικές. Αλλά αυτό δεν συνέβη και η κυβέρνηση -που γεννήθηκε μετά την καλοκαιρινή κρίση του Salvini- που θα έπρεπε να ταξιδεύει σε ήρεμα νερά, βρίσκεται ήδη έρμαιο των κυμάτων, αλλά και του Renzi.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης