Το σχέδιο Τάντιτς για το Κόσοβο συζητά στα Βαλκάνια ο Φ. Ρίκερ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012, 10:38
Το σχέδιο Τάντιτς για το Κόσοβο συζητά στα Βαλκάνια ο Φ. Ρίκερ
Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Φίλιπ Ρίκερ, πραγματοποιεί από σήμερα έως τις 21 Ιανουαρίου επίσκεψη στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο περιοδείας του σε βαλκανικές χώρες και στην ευρύτερη περιοχή.

Κεντρικό θέμα των συζητήσεων που θα έχει ο κ. Ρίκερ στη σερβική πρωτεύουσα με Σέρβους αξιωματούχους θα είναι το σχέδιο τεσσάρων σημείων για την επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου που προτείνει ο κ. Τάντιτς, δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας στον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς.

Ο κ. Στεφάνοβιτς είπε ότι η Σερβία θα έχει την ευκαιρία με τους Αμερικανούς εταίρους, που έχουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια και μεγάλη επιρροή στην Πρίστινα, να εξηγήσει τις θέσεις της και να παρουσιάσει το σχέδιό της.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Βρετανού πρέσβη στο Κόσοβο Ίαν Κλιφ, ότι πριν από τις συνομιλίες για το σχέδιο του κ. Τάντιτς πρέπει να καταργηθούν οι παράλληλοι θεσμοί στο Βόρειο Κόσοβο, ο κ. Στεφάνοβιτς τόνισε ότι η Σερβία δεν θα αποδεχθεί ποτέ κάτι τέτοιο.

«Δεν μπορούν να καταργηθούν οι νόμιμα εκλεγμένοι θεσμοί που αποτελούν το μοναδικό θεσμικό πλαίσιο, που υπάρχει στο Βόρειο Κόσοβο» σημείωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Σερβίας στον διάλογο με το Κόσοβο.

Ο κ. Στεφάνοβιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Βελιγράδι και η διεθνής κοινότητα θα εισέλθουν σε διαδικασία διαβουλεύσεων για το σχέδιο του κ. Τάντιτς και ότι μέσω της διαδικασίας αυτής θα καθοριστούν τέσσερα σημεία: ειδικό καθεστώς για το Βόρειο Κόσοβο, προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, προστασία και ασφάλεια των περιουσιών των Σέρβων στο Κόσοβο και επιστροφή των προσφύγων - που είναι ζωτικής σημασίας για βιώσιμη λύση.

«Γι’ αυτό διεξάγονται διαπραγματεύσεις - για να επιλυθούν όλα τα ζητήματα μέσω διαλόγου και όχι με εκβιασμούς και τελεσίγραφα» είπε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος βρίσκεται σε περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με πολιτικούς ηγέτες και εκπροσώπους του μη κυβερνητικού τομέα. Ήδη, επισκέφθηκε την Πρίστινα και τα Σκόπια και έως τις 26 Ιανουαρίου θα μεταβεί στην Τουρκία και στην Αυστρία.

Ο κ. Ρίκερ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό της Πρίστινας, είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διχοτόμηση του Κοσόβου ούτε αλλαγή συνόρων και υπογράμμισε ότι οι Σέρβοι στο Βόρειο Κόσοβο πρέπει να ενσωματωθούν στους θεσμούς της Πρίστινας.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή συνόρων, ούτε διχοτόμηση, ούτε ανταλλαγή εδαφών σε αυτή την περιοχή. Οι Σέρβοι στο Νότιο Κόσοβο είναι ενσωματωμένοι και είναι πολίτες του ελεύθερου και δημοκρατικού Κοσόβου. Και οι Σέρβοι στον Βορρά πρέπει να ενσωματωθούν στους θεσμούς του Κοσόβου» δήλωσε ο κ. Ρίκερ.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012, 11:30