Οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να βομβαρδίσουν θέσεις μαχητών του Ισλαμικού Χαλιφάτου ακόμα και μέσα στη Συρία τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς τον αμερικανικό λαό ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Δεν θα διστάσω να αναλάβω δράση απέναντι στο Ισλαμικό Χαλιφάτο και στη Συρία. Αυτή είναι μια βασική αρχή μου: αν απειλήσεις την Αμερική δεν θα βρεις πουθενά ασφάλεια» εξήγησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ξημερώματα της Πέμπτης ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «καρκίνο» τους τζιχαντιστές, υπογραμμίζοντας πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι αυτός να εξουδετερωθεί. Στο διάγγελμά του παρουσίασε τα τέσσερα βήματα του σχεδίου για την εξαφάνιση του Ισλαμικού Χαλιφάτου, ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμα φορά πως δεν θα υπάρξει εμπλοκή χερσαίων αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Τα τέσσερα σημεία του σχεδίου Ομπάμα:

α) Εντατικοποίηση αεροπορικών βομβαρδισμών
β) Νέα αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού στο Ιράκ
γ) Ενίσχυση πολιτικής διπλωματίας για την επίλυση της κρίσης στη Συρία και δημιουργία διεθνούς μετώπου κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου
δ) Συνέχιση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας σε μειονότητες που απειλούνται από τους τζιχαντιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε, το πρώτο βήμα είναι η εντατικοποίηση των βομβαρδισμών στο Ιράκ αλλά και τη Συρία αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα στον κυβερνητικό στρατό να ενισχύσει τις θέσεις του και να προχωρήσει στην ανακατάληψη εδαφών.

Σε δεύτερη φάση οι ΗΠΑ θα στείλουν στο Ιράκ 475 Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι θα προσφέρουν τεχνογνωσία στον ιρακινό στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες. Ήδη από τον Ιούνιο έχουν σταλεί στην ασιατική χώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι -με την άδεια του Κογκρέσου- προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να διαπιστώσουν τις ανάγκες που υπάρχουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως σε καμία περίπτωση οι νέες αυτές δυνάμεις δεν θα εμπλακούν σε συγκρούσεις με μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, καθώς «στόχος μας δεν είναι η διεξαγωγή ενός δεύτερου πολέμου στο Ιράκ».

Το τρίτο βήμα του σχεδίου Ομπάμα προβλέπει την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αποτροπή νέων επιθέσεων από το Ισλαμικό Χαλιφάτο με τη διακοπή της χρηματοδότησής του και την ενίσχυση της αντικατασκοπείας. Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια για τη δημιουργία ενός διεθνούς μετώπου που στόχο θα έχει την απομόνωση του Ισλαμικού Χαλιφάτου, αρχής γενομένης από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Το τέταρτο σκέλος του αμερικανικού σχεδίου προβλέπει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στις μειονότητες που ζουν στο ιρακινό έδαφος.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης