Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα παρουσιάσει, σε διάγγελμα που θα εκφωνήσει από τον Λευκό Οίκο, τη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Ομπάμα θα μιλήσει στις 21.00 τοπική ώρα (04.00 της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας) για να εξηγήσει «την απειλή του Ισλαμικού Κράτους» και να παρουσιάσει «τη στρατηγική των ΗΠΑ για την αποδυνάμωση και, εν τέλει, την καταστροφή αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση μια δημοσκόπηση της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ και του τηλεοπτικού δικτύου ABC News, η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών τάσσεται υπέρ των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία.

Εννέα στους δέκα Αμερικανούς (ποσοστό 91%) θεωρούν ότι το Ισλαμικό Κράτος συνιστά μια σοβαρή απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Περισσότεροι από επτά στους δέκα (71%) εγκρίνουν τις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγουν εδώ και έναν μήνα οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, ενώ το 65% συμφωνεί στην επέκταση των επιχειρήσεων αυτών και στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Κονγκρέσο, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκράτες ζητούν με μια φωνή την «καταστροφή» του Ισλαμικού Κράτους.

Πολλοί πιστεύουν -όπως και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα- ότι ο πρόεδρος έχει την εξουσία να διατάξει αεροπορικές επιδρομές, όμως ορισμένοι και από τα δύο κόμματα ζητούν να διεξαχθεί επίσημη ψηφοφορία για να λάβει ο πρόεδρος την έγκριση του Κονγκρέσου, εάν προτίθεται να προχωρήσει σε μια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση και κυρίως εάν σκοπεύει να στείλει στρατιώτες στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης