Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον έδωσε τη Δευτέρα κατάθεση στο FBI, στο πλαίσιο της έρευνας για τη χρήση του προσωπικού της λογαριασμού ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail), μέσω του οποίου διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες, ενόσω η ίδια τελούσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Χίλαρι Κλίντον κατηγορείται ότι το 2012, ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών, είχε μοιραστεί με τον σύζυγο της κόρης της, Μαρκ Μεζβίνσκι, απόρρητες πληροφορίες σχετικές με την ελληνική οικονομική κρίσηΗ υπόθεση περιπλέκεται περαιτέρω με την αποκάλυψη ότι η Κλίντον φέρεται να είχε εκμυστηρευτεί στον γαμπρό της αλλά και τον σύζυγό της εμπιστευτικά στοιχεία σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το FBI πάντως, κατά την κατάθεση, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του περισσότερο στο θέμα της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του αμερικανικού προξενείου της Βεγγάζης στη Λιβύη, κατά την οποία σκοτώθηκαν ο Αμερικανός πρέσβης και τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Η Χίλαρι Κλίντον «κατέθεσε ιδία βουλήσει για το θέμα που αφορά στα email της, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Νικ Μέριλ. Όπως διευκρίνισε, «ήταν πολύ ικανοποιημένη που είχε την ευκαιρία να βοηθήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην ολοκλήρωση της έρευνας».

Σύμφωνα με πρόσωπο του περιβάλλοντός της, η κατάθεση διήρκεσε περί τις τρεισήμισι ώρες και πραγματοποιήθηκε στην έδρα του FBI στην Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα e-mail της Χίλαρι ενίσχυαν τον.. τζόγο

Την υπόθεση της Χίλαρι Κλίντον περιπλέκει ο γαμπρός της, Μαρκ Μεζβίνσκι. Η ιστοσελίδα Fox News αναφέρει ότι η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών είχε δείξει «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα το 2012 και πιθανώς να είχε μοιραστεί με τον σύζυγο της κόρης της, Τσέλσι, απόρρητες πληροφορίες σχετικές με την ελληνική κρίση. Εκείνη την περίοδο η Κλίντον τελούσε υπουργός Εξωτερικών, θέση από την οποία αποχώρησε το 2013.

Tα e-mail της Κλίντον αποδεικνύουν ότι έκανε «τουλάχιστον μία χάρη στον γαμπρό της» Μαρκ Μεζβίνσκι. Παρόλο που η Χίλαρι Κλίντον όφειλε να ασχοληθεί με την κατάσταση στην Ελλάδα λόγω της θέσης της, τίθεται τουλάχιστον ηθικό ζήτημα, καθώς μέλος της οικογένειάς της… τζόγαρε στις εξελίξεις: ο Μεζβίνσκι στοιχημάτιζε μέσω της εταιρείας του Eaglevale για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και, όπως αποδείχθηκε, έχασε αρκετά χρήματα. Συγκεκριμένα, φέρεται να έχασε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, όταν στοιχημάτισε ότι η διάσωση των ελληνικών τραπεζών θα ανεβάσει την αξία των βαρύτατα χτυπημένων ελληνικών ομολόγων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Eaglevale αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις του αμερικανικού δικτύου, ενώ το γραφείο Τύπου της Κλίντον δεν απάντησε καν στα σχετικά ερωτήματα των δημοσιογράφων.

Η Eaglevale ιδρύθηκε το 2011 από τον Μεζβίσνκι και ακόμη δύο στελέχη της Goldman Sachs, την τράπεζα όπου εργαζόταν επί σειρά ετών και ο γαμπρός της Κλίντον.

Όπως φαίνεται, η εταιρεία είχε στήσει ολόκληρο δίκτυο στον φορολογικό παράδεισο των νησιών Κέιμαν. Ο χρηματιστηριακός αυτός κολοσσός «έπαιξε» με το ελληνικό χρέος εις βάρος της Ελλάδας.
  
Τον ίδιο μήνα που η Eaglevale δημιούργησε την offshore της, ο Γκάρι Γκένσλερ, επικεφαλής της επιτροπής Εμπορίου που ελέγχει τα hedge funds, έστειλε μήνυμα στη Χίλαρι Κλίντον λέγοντάς της πως τυχόν δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προς τις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσε να στρέψει τις αγορές υπέρ των ελληνικών ομολόγων.

O Γκένσλερ (σ.σ.: επίσης πρώην εργαζόμενος της Goldman Sachs) είναι τώρα ο επικεφαλής οικονομικών ζητημάτων του «στρατοπέδου» Κλίντον.

Η τράπεζα Goldman Sachs έχει δωρίσει πέντε εκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Κλίντον και τουλάχιστον 860.000 δολάρια για την εκστρατεία της Χίλαρι. Όταν η Κλίντον αποχώρησε από την κυβέρνηση Ομπάμα, η τράπεζα της είχε ήδη χορηγήσει περισσότερα από 675.000 δολάρια για ομιλίες.

Στενός συνεργάτης της Κλίντον για την οικονομική πολιτική ήταν και ο Ρόμπερτ Χόρματς, ο οποίος όμως ήταν και πρώην αντιπρόεδρος της Goldman Sachs. Ο ίδιος και η Κλίντον αντάλλαξαν πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα σχετικά με τη διάσωση της Ελλάδας, στα οποία περιείχαν και απόρρητες πληροφορίες-στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας.

Το 2011, η Χίλαρι Κλίντον πίεζε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διασώσουν την Ελλάδα. Ζήτησε μέτρα λιτότητας, αύξηση φόρων, μείωση μισθών στο Δημόσιο και κατάργηση κοινωνικών προγραμμάτων. Με τους επενδυτές να είναι σίγουροι για τη διάσωση της Ελλάδας, η υποθετική αξία των ελληνικών ομολόγων ανέβηκε στα ύψη.

Τότε, η Eaglevale «έπαιξε» εκατομμύρια δολάρια διαφόρων επενδυτών, μεταξύ των οποίων το California’s public employee pension fund, το CalPERS, ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάκφεϊν, αλλά και το πρώην αφεντικό της Τσέλσι Κλίντον, Μαρκ Λάσρι, ο οποίος ειδικεύεται στα «παιχνίδια» με χρέη προβληματικών χωρών και όχι μόνο.

Tον Μάιο του 2012, ο σύμβουλος του Ιδρύματος Κλίντον, Σιντ Μπλούμενθαλ, έστειλε μέσω e-mail δύο απόρρητα έγγραφα σχετικά με το ελληνικό χρέος στην Κλίντον. 

Το πρώτο βασιζόταν σε συζητήσεις με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον στενό του κύκλο. «Οι πληροφορίες αυτές έρχονται από πολύ ευαίσθητη πηγή και πρέπει να τις διαχειριστούμε με προσοχή. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν γίνει γνωστές σε κάποιον άλλον που σχετίζεται με τη γερμανική κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο «κατάσκοπος», ο οποίος δεν κατονομάζεται, φέρεται να ενημέρωνε τις ΗΠΑ ότι σε μυστικές συναντήσεις η Άνγκελα Μέρκελ και ο Β. Σόιμπλε είχαν βρει έναν πολιτικά αποδεκτό τρόπο για να διασωθεί η Ελλάδα. 

O Μαρκ Μεζβίνσκι

Το δεύτερο έγγραφο ήταν απόρρητο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το είχε λογοκρίνει πριν αποκαλυφθεί. «Χωρίς αμφιβολία ήταν κατατοπιστικό» αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο Fox.

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ο συνεργάτης της Κλίντον, Τζέικ Σάλιβαν, της έστειλε ένα e-mail, μέσω του οποίου την ενημέρωνε ότι οι ελληνικές τράπεζες καταρρέουν και πως η Μέρκελ δεν ήθελε τη διάσωση της Ελλάδας.

Την επόμενη κιόλας μέρα, ο ίδιος ανέφερε πως η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα μίλησε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που τον διαβεβαίωσε πως η οικονομία είναι εντάξει «για την ώρα».

Η Κλίντον ζήτησε από τον συνεργάτη της να συντάξει μια απόρρητη αναφορά για την κατάσταση στην Ελλάδα και να τυπώσει δύο αντίτυπα. Το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού ήταν επίσης λογοκριμένο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Άδοξο τέλος

Δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του, το επενδυτικό ταμείο του Mεζβίνσκι τερματίζει τη δραστηριότητά του, αφού έχει χάσει σχεδόν το 90% της αξίας του, σύμφωνα με επενδυτές που έχουν γνώση του θέματος.

Το hedge fund που είχε ιδρύσει ο γαμπρός της Χίλαρι Κλίντον και στοιχημάτιζε στην ελληνική οικονομική ανάκαμψη πρόκειται να κλείσει, σύμφωνα με δύο επενδυτές που διατηρούν την ανωνυμία τους αλλά έχουν άμεση γνώση του θέματος.

Σεβασμός στην απόφαση

Οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Τζον Μακέιν δήλωσαν στην τηλεοπτική εκπομπή του CBS «Face the Nation» ότι θα σεβαστούν την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με το ενδεχόμενο άσκησης δίωξης ή μη κατά της Χίλαρι Κλίντον που θεωρείται ότι θα είναι η τελική υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Ο Άνταμ Σχιφ, που είναι Δημοκρατικός και έχει ηγετική θέση στην Επιτροπή Κατασκοπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε επίσης ότι σέβεται τη διαδικασία. Ωστόσο, χαρακτήρισε «ατυχή» την ιδιωτική συνάντηση της υπουργού Δικαιοσύνης με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. «Νομίζω ότι και οι δύο θα εύχονται τα αεροσκάφη τους να μην είχαν πλησιάσει ποτέ σε τόσο μικρή απόσταση» δήλωσε ο Σχιφ, ο οποίος υποστηρίζει τη Χίλαρι Κλίντον στην προεδρική κούρσα των Δημοκρατικών.

Η έρευνα του FBI περιπλέκει την προεκλογική ατμόσφαιρα

Η Λιντς δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αποδεχθεί τις προτάσεις των εισαγγελέων που χειρίζονται την υπόθεση αναφορικά με την πιθανή άσκησης δίωξης κατά της Κλίντον.

Οι δηλώσεις των πολιτικών προσώπων για τον σεβασμό της διαδικασίας ακολουθούν τη συνάντηση που είχε το Σάββατο η Κλίντον με τους υπηρεσιακούς παράγοντες που διερευνούν την υπόθεση, στα κεντρικά γραφεία του FBI στην Ουάσινγκτον.

Η έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών ασφαλείας επικεντρώνεται στη χρήση και διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την πρώην ΥΠΕΞ, αλλά και στο ενδεχόμενο νομικών παραβιάσεων ως συνέπεια λειτουργίας του ιδιωτικού διαμετακομιστή στην οικία της στη Νέα Υόρκη από το 2009 έως το 2013.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, δηλώνει ότι είναι «αδύνατο» για το FBI να μη συστήσει την απαγγελία κατηγοριών κατά της Κλίντον. Η δήλωσε αυτή γίνεται τη στιγμή που κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ τους, εν όψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Οι Δημοκρατικοί εκτιμούν ότι το ζήτημα που έχει προκύψει θα αντιμετωπιστεί πριν από το τετραήμερο κεντρικό συνέδριο του κόμματος που αρχίζει στις 25 Ιουλίου, στο οποίο αναμένεται να δοθεί επίσημα στην Κλίντον το χρίσμα της προεδρικής υποψηφιότητάς της.

Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα πράξουν οι Δημοκρατικοί στην περίπτωση που ασκηθεί δίωξη κατά της Κλίντον ή εάν έχει καταστρωθεί σχέδιο για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Σε πολιτικό επίπεδο, δεν αντιμετωπίζουν όλα τα μέλη του Κονγκρέσου το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ως μη μεροληπτικό και αντικειμενικό όργανο.

Ο Τομ Κότον, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε στην εκπομπή του NBC «Meet the Press» ότι η συνάντηση της Λιντς με τον Μπιλ Κλίντον «προκαλεί ερωτήματα για ενδεχόμενη πολιτική παρέμβαση στην έρευνα που διεξάγεται».

Trump όπως… Tramp

Επικρίσεις δέχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ανάρτηση ενός μηνύματος στον λογαριασμό του στο Twitter, όπου χαρακτήρισε τη Χίλαρι Κλίντον ως «διεφθαρμένη» και την «πιο ανήθικη προεδρική υποψήφια όλων των εποχών». Η δημοσίευση έγινε το πρωί του Σαββάτου, την ώρα που η Κλίντον βρισκόταν στα γραφεία του FBI.

Η εικόνα που επέλεξε ο Τραμπ προκειμένου να ενισχύσει το σχόλιό του ήταν ένα κόκκινο αστέρι του Δαυίδ πάνω σε ένα υπόβαθρο γεμάτο από νομίσματα των 100 δολαρίων. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανάρτηση προκάλεσε συνειρμούς για τους κωδικούς και τα σήματα των ρατσιστικών κινημάτων.

Πρόκειται για την πέμπτη φορά που ο λογαριασμός του Τραμπ στο Twitter φιλοξενεί ένα σύμβολο που σχετίζεται με ρατσισμό, χωρίς να εξηγείται γιατί, σημειώνει η εφημερίδα «The Washington Post».

Τα πιθανά σενάρια

Παρά το γεγονός ότι η υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως η συνάντησή της με τον Μπιλ Κλίντον ήταν κοινωνικού χαρακτήρα, οι υποψίες αρκετών δεν έχουν σιγάσει…

Εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια που υποστηρίζουν ότι η πρόσκληση της Κλίντον από το FBI υποδεικνύει ότι η έρευνα πλησιάζει στο τέλος της, τότε είναι πολύ πιθανό να δρομολογηθούν απρόβλεπτες εξελίξεις, πόσω μάλλον στην περίπτωση που απαγγελθούν κατηγορίες στην πολιτικό.

Στο ενδεχόμενο αυτό, οι εξελίξεις θα επηρεάσουν έντονα το κεντρικό συνέδριο των Δημοκρατικών. Είναι προφανές ότι απαγγελία κατηγοριών κατά της Κλίντον θα οδηγήσει σε σκλήρυνση της στάσης, αλλά και σε περισσότερες διεκδικήσεις από την πλευρά του συνυποψηφίου της Μπέρνι Σάντερς (σ.σ.: παρά το γεγονός ότι ο Σάντερς έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει Κλίντον).

Από την άλλη μεριά, αν δρομολογηθούν εξελίξεις άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος της Κλίντον, ενισχύονται οι πολιτικές σκοπιμότητες του Ντόναλντ Τραμπ να επιμείνει στην τακτική των προσωπικών επιθέσεων, οι οποίες -σε πρακτικό επίπεδο- του εξασφαλίζουν τη δωρεάν προβολή στα αμερικανικά ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.

Πάντως και ο Τραμπ κινδυνεύει να βρεθεί στο εδώλιο, εάν ο λατινικής καταγωγής δικαστής Γκονζάλο Κουρίελ αποφασίσει να φέρει την υπόθεσή του στο ακροατήριο τον Νοέμβριο, οπότε και θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Το βασικό ερώτημα τόσο για τους Δημοκρατικούς όσο και για τους Ρεπουμπλικάνους που παραμένει είναι αν έχουν εκπονηθεί εναλλακτικά σχέδια δράσης, στην περίπτωση που οι προεδρικοί υποψήφιοί τους βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη… 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ | AFP | Ημερησία |FOX

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης