Χτες Σάββατο, δεύτερη ημέρα του κομματικού συνεδρίου στο Βερολίνο, οι Σοσιαλδημοκράτες επικεντρώθηκαν στην κοινωνική πολιτική αλλά και στην προστασία του κλίματος. Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά θέματα, το SPD αποστασιοποιήθηκε από τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις Χαρτς που καθιερώθηκαν από την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ πριν από 16 χρόνια.

Οι δραστικές περικοπές στις κοινωνικές παροχές και στα εργατικά δικαιώματα που συνδέονται με αυτές τις μεταρρυθμίσεις θεωρούνται ως βασική αιτία για την σταδιακή συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενίσχυση των δικαιωμάτων των ανέργων

Το μήνυμα «Στη νέα εποχή» είναι ενδεικτικό για τον στόχο του συνεδρίου να αλλάξει η γραμμή πλεύσης του SPD
Οι νέες προγραμματικές θέσεις που ψήφισε το συνέδριο συνιστούν μια προσπάθεια να ανακτήσει το SPD διακριτή φυσιογνωμία και να αναχαιτίσει την καθοδική πορεία στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι σύνεδροι αποφάσισαν για παράδειγμα ότι σε περίπτωση ανεργίας, θα μπορεί κάποιος να παραμένει ως και 33 μήνες στο ταμείο ανεργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός αυτού προβλέπεται ότι όποιοι μένουν άνεργοι δεν θα αναγκάζονται να μετακομίσουν σε φθηνότερα διαμερίσματα αν δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο. Αυτή η μεταβατική περίοδος θα ισχύει για δύο χρόνια.

Το συνέδριο ψήφισε επίσης μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας στα παιδιά.

Προτείνει την καθιέρωση της ελάχιστης κοινωνικής ασφάλειας για παιδιά έως και 478 ευρώ τον μήνα. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ο στόχος «ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά».

Η εντύπωση που επικρατεί στους παρατηρητές του συνεδρίου είναι ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δρομολογούν με αυτές τις προτάσεις τον τερματισμό κυβερνητικών συνεργασιών με τους Χριστιανοδημοκράτες – αν όχι άμεσα, το αργότερο όμως μετά τις επόμενες εκλογές.

Η επίκληση ενός νέου ξεκινήματος οπτικά υπογραμμίστηκε με ένα σύμβολο που είχε πάρα πολλά χρόνια να χρησιμοποιηθεί: το κόκκινο τριαντάφυλλο -αν και το χρώμα του δεν είναι τόσο έντονο.

Άλλη εμφανής διαφορά σε σχέση με προηγούμενα συνέδρια είναι ότι η γραβάτα στους Σοσιαλδημοκράτες μάλλον είναι ντεμοντέ – ούτε τα ηγετικά στελέχη τη φορούν πλέον.

Τι άλλαξε όμως επί της ουσίας;

Το SPD για πρώτη φορά θα ηγηθεί από δύο συνπροέδρους.

Μετά από την αλλαγή του καταστατικού το συνέδριο επιβεβαίωσε τους νικητές του εσωκομματικού δημοψηφίσματος, τον Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς με 89,2% και την Σάσκια Έσκεν με 75,9%. Δεδομένου ότι μπήκαν ως αουτσάιντερ στην κούρσα διαδοχής, τα αποτελέσματα θα πρέπει να θεωρηθούν προσωπική τους επιτυχία.

Τα ποσοστά των Βάλτερ-Μπόργιανς και Έσκεν εκφράζουν εκτός αυτού τη θετική διάθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των συνέδρων για μια νέα αρχή αλλά και για ενότητα. 

Βέβαια οι διατυπώσεις στο ψήφισμα του συνεδρίου σε ό,τι αφορά όλα τα θέματα δεν είναι τόσο αυστηρές και αφήνουν περιθώρια ελιγμών στη νέα ηγεσία για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Οι εταίροι είχαν συμφωνήσει ότι στη μέση της κυβερνητικής θητείας θα συζητήσουν για πιθανές αλλαγές του κυβερνητικού προγράμματος.

Deutsche Welle |

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης