Εν μέσω του χάους από την πανδημία, τουλάχιστον ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Μερικές ισχυρές επιχειρήσεις πρόκειται να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή.

Την ώρα που ο πλούσιος κόσμος, οι κυβερνήσεις και οι οικονομολόγοι προσπαθούν να εξηγήσουν πόσο δαπανηρά είναι όσα σχετίζονται με τον ιό, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά ένα δέκατο ή τρίτο; Άραγε η πτώση να διαρκέσει τρεις, έξι μήνες ή περισσότερους; Ουδείς μπορεί να πει με ακρίβεια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόμοια ασυνήθιστη και ανακριβής άσκηση συμβαίνει στις αίθουσες συνεδριάσεων, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να εκτιμήσουν πόσο θα πέσουν οι ταμειακές ροές τους και αν έχουν τους πόρους για να επιβιώσουν.

Ο ακαθάριστος όγκος μετρητών της Apple ύψους 207 δισ. δολαρίων υπερβαίνει το δημοσιονομικό κίνητρο των περισσότερων χωρών. 

Η Unilever διοχετεύει μετρητά στο στρατό των προμηθευτών της. Μακροπρόθεσμα, αυτή η ομάδα επιχειρήσεων – τις αποκαλούν οι «κορυφαίοι σκύλοι» – μπορεί να κερδίσει μερίδιο αγοράς επενδύοντας περισσότερο από όσο οι ανταγωνίστριες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ερώτημα είναι αν ο μετα-πανδημικός κόσμος θα περάσει σ’ αυτούς τους εταιρικούς πρωταθλητές ένα λουρί.

Στις τρεις τελευταίες περιόδους ύφεσης, οι τιμές των μετοχών των αμερικανικών εταιρειών στο ανώτατο τεταρτημόριο καθενός από τους δέκα τομείς, αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 6%, ενώ οι τιμές του κατώτατου τεταρτημορίου μειώθηκαν κατά 44%. 

Η μείωση των πωλήσεων και των κερδών το 2020 θα είναι πολύ πιο απότομη, αν και ελπίζουμε ότι θα είναι βραχύτερη, σε σχέση με μια τυπική επιβράδυνση.

Ορισμένες επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα από τις ταξιδιωτικές και εμπορικές απαγορεύσεις έχουν εξηγήσει πόσο απότομες θα είναι οι αλλαγές. 

Πάντως, στις 23 Μαρτίου, η Primark, έμπορος μόδας, ανακοίνωσε ότι έκλεισε και τα 376 καταστήματα της σε 12 χώρες, χάνοντας περισσότερα από 770 εκατομμύρια δολάρια σε μηνιαίες πωλήσεις. Αναμένει να εξοικονομήσει μόνο το ήμισυ του κόστους.

Για τις περισσότερες επιχειρήσεις η εικόνα είναι πιο θορυβώδης και ίσως όχι τόσο ζοφερή. Ορισμένα εργοστάσια εξακολουθούν να λειτουργούν και οι εταιρίες χαμηλού κόστους λειτουργούν εξ αποστάσεως. Μέχρι στιγμής, οι εταιρείες έχουν ανακοινώσει αναταραχή των περικοπών στα μερίσματα και την απόκτηση μετοχών. Αλλά λίγοι έχουν πει ακριβώς πόση ταμειακή ροή αναμένουν να χάσουν. Για τους περισσότερους θα είναι πολλά.

Ποιες επιχειρήσεις λοιπόν είναι τα κορυφαία σκυλιά; Για να αποκτήσουμε την αίσθηση της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων, ο Economist εξέτασε τις 800 μεγαλύτερες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες.

Ορισμένες μεσαίες επιχειρήσεις βαθμολογήθηκαν καλά, αλλά οι ισχυρότερες τείνουν να είναι μεγαλύτερες, μετρούμενες από την αποτίμηση και τα κέρδη. 

Οι 100 πιο σκληρές έχουν μέση επιχείρησιακή τιμή σχεδόν διπλάσια από τις πενιχρότερες 100 και τα μεσαία λειτουργικά κέρδη 17% υψηλότερα. 

Οι τιμές των μετοχών τους πήγαν καλύτερα ή λιγότερο άσχημα τον περασμένο μήνα, μειώνοντας κατά μέσο όρο το 17%, σε σύγκριση με το 36% για τις 100 μη ευνοούμενες.

Pharma κυριαρχούν (βλ. Διάγραμμα). Οι εταιρείες τεχνολογίας αποτελούν 48 από τις 100 κορυφαίες.

Οι εταιρείες όπως η Microsoft (10η), η Apple (13η), το Facebook (14ο) και το αλφάβητο (18ο) λειτουργούν με μεγάλα χρηματικά αποθέματα. 

Η ζήτηση για ορισμένα από τα προϊόντα τους είναι ανερχόμενη: Το λογισμικό εργασίας της Microsoft για παράδειγμα. 

Άλλες 24 είναι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης. Πολλές έχουν εφεδρικά χρήματα και κρατούν αιχμάλωτους στην αγορά ανθρώπουςπου έχουν ανάγκη φαρμάκων. 

Πολλοί αδύναμοι είναι στην προβληματική βιομηχανία μεταφορών, λιανικού εμπορίου και αναψυχής (όπως η Marks & Spencer ή η American Airlines).

Πηγή: economist.com

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης