Ο ιδιοκτήτης της Amazon, ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος, αποκάλυψε την Πέμπτη το βράδυ το ομοίωμα ενός διαστημικού σκάφους, το οποίο αναμένεται να μεταφέρει όργανα και πλήρωμα στη Σελήνη μέχρι το 2024. Το διαστημικό σκάφος «Blue Moon», που αρχικά θα πραγματοποιήσει μη επανδρωμένες αποστολές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περισσότερες από μία φορές, θα μεταφέρει σεληνιακά οχήματα, δορυφόρους και επιστημονικά όργανα. Διαθέτει έναν νέου τύπου προωθητικό κινητήρα, τον ΒΕ-7, με ώση 4.535 κιλών. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Τζέφ Μπέζος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, «έφθασε η ώρα να ξαναπάμε στη Σελήνη και αυτή τη φορά να μείνουμε εκεί».

Ο Μπέζος παρουσίασε τους φιλόδοξους στόχους της εταιρείας εξερεύνησης του Διαστήματος Blue Origin στο Συνεδριακό Κέντρο Ουάσιγκτον, στη διοικητική πρωτεύουσα των ΗΠΑ, ενώπιον πολυπληθούς κοινού, στο οποίο συμμετείχαν επίδοξοι μελλοντικοί πελάτες της εταιρείας, αλλά και αξιωματούχοι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος, της NASA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To σεληνιακό σκάφος «Blue Moon» θα μπορεί να μεταφέρει τόσα καύσιμα, ώστε να πραγματοποιήσει το ταξίδι από τη Γη στη Σελήνη. Μεταξύ των άλλων δυνατοτήτων του θα είναι η μεταφορά φορτίων στη σεληνιακή επιφάνεια, η ανάπτυξη μέχρι τεσσάρων αυτοκινούμενων ή καλύτερα τηλεχειριζόμενων διαστημικών οχημάτων και η τοποθέτηση δορυφόρων σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Το συνολικό βάρος του ανέρχεται σε 16,5 τόνους, όταν θα είναι εφοδιασμένο με καύσιμα. Το βάρος του, ωστόσο, θα μειώνεται στους 3,5 τόνους όταν θα μπαίνει στη διαδικασία προσσελήνωσης.

Πρωταρχικός στόχος του «Blue Moon» είναι να προσεδαφιστεί στον Νότιο Πόλο της Σελήνης, όπου έχουν εντοπισθεί κρατήρες με ίχνη πάγου. Αυτό το νερό θα μπορεί να διασπασθεί προκειμένου να παραχθεί υδρογόνο, το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για το διαστημόπλοιο έτσι ώστε να συνεχίσει τις ερευνητικές αποστολές του σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα.

Οι διαστημικές φιλοδοξίες του Τζεφ Μπέζος φαίνεται να έρχονται σε πολύ κατάλληλη στιγμή. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να αποστείλει επανδρωμένη αμερικανική αποστολή στη Σελήνη μέχρι τα τέλη του 2024. Οπως τόνισε ο Μπέζος στην ομιλία του, η Blue Origin θα καταφέρει να υλοποιήσει την επιθυμία του προέδρου Τραμπ, μέσα στη χρονική προθεσμία που έχει καθορίσει, καθώς η εταιρεία ξεκίνησε να σχεδιάζει το διαστημικό όχημα το 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου σημείωσε, επίσης, ότι επιθυμεί να βελτιώσει την πρόσβαση στη Σελήνη, καθώς οραματίζεται μια εποχή όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν και να εργάζονται στο Διάστημα, κάτι που ασφαλώς δεν είναι εφικτό σήμερα. «Το τίμημα της πρόσβασης στο Διάστημα, προκειμένου να γίνουν ενδιαφέροντα πράγματα, είναι επί του παρόντος πολύ υψηλό, καθώς δεν υπάρχει υποδομή», δήλωσε ο Μπέζος και, για να το αποδείξει, έδειξε καλλιτεχνικές απεικονίσεις αυτοσυντηρούμενων διαστημικών αποικιών όπου μπορούν να συμβιώνουν άνθρωποι, ζώα και φυτά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης