Η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα απηύθυνε έκκληση προς τη ρωσική κυβέρνηση να σταματήσει τη δίωξη του κινήματος «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και του ιδρυτή του Λεβ Πανομαριόφ, αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Η εν λόγω ΜΚΟ, που ιδρύθηκε από τον γνωστό ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λεβ Πανομαριόφ, επί πολλά χρόνια λειτουργούσε ως οργάνωση ομπρέλα για δεκάδες άλλες ΜΚΟ που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αντιλαμβάνομαι ότι ο έλεγχος που διενήργησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο οποίος πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2019, αποκάλυψε μερικές παραβιάσεις. Παρόλα αυτά, οι ευρωπαϊκοί κανόνες που αφορούν τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποδεικνύουν ότι η κατάργηση τους μπορεί να είναι μόνο ένα ακραίο μέτρο, το οποίο λαμβάνεται σε εξαιρετικές περιστάσεις κατά τις οποίες έχουν υπάρξει σοβαρές παραβιάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς, υπενθυμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς το Πανρωσικό κοινωνικό κίνημα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο ηγέτης του Λεβ Πανομαριόφ παραπέμφθηκαν ήδη επτά φορές στην δικαιοσύνη εξαιτίας του νόμου περί «πρακτόρων ξένης χώρας», υποστηρίζει ότι «αυτό για μια ακόμη φορά δείχνει ότι ο νόμος “περί πρακτόρων ξένης δύναμης” και η εφαρμογή του αποτελούν σοβαρό εμπόδιο για την άσκηση του δικαιώματος των οργανώσεων να λειτουργούν ελεύθερα και συχνά χρησιμοποιείται με σκοπό να ασκηθούν πιέσεις στους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Καλώ την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να μην προχωρήσει στη διαδικασία της διάλυσης του Πανρωσικού κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εγγυηθεί έναν ασφαλή και ευνοϊκό χώρο για την δραστηριότητα των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών», καταλήγει η έκκληση της επιτρόπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λεβ Πανομαριόφ, σε συνέντευξη του στην Deutche Welle, αποδίδει τις διώξεις κατά του κινήματος «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα», του οποίου ηγείται, στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB). «Την έναρξη και την συνέχιση των διώξεων την συνδέω με έναν οργανισμό, την FSB» δηλώνει ο Πανομαριόφ. Αποδίδει μάλιστα τις διώξεις αυτές εναντίον του κινήματος του, στο γεγονός ότι το κίνημα «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα» «οργανώνει κοινωνικές καμπάνιες υπεράσπισης ανθρώπων που σχετίζονται με κάποια υπόθεση που έχει αντίκτυπο», σε αντίθεση με τις άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λειτουργούν στην Ρωσία, για τις οποίες τονίζει ωστόσο ότι κάνουν «ένα μεγάλο και σημαντικό έργο».

Ο Πανομαριόφ έχει διοργανώσει παρόμοιες καμπάνιες για άτομα που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση «Σετ» ( «Δίκτυο») ή στην υπόθεση «Νέο Μεγαλείο», για τις οποίες κατηγορούνταν νεαρά άτομα για σύσταση οργάνωσης που είχε σκοπό την ανατροπή του σημερινού καθεστώτος στην Ρωσία. Ο γνωστός Ρώσος ακτιβιστής λέει ακόμη ότι πέντε άτομα, που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση «Σετ» , προχώρησαν σε «ομολογίες» ενοχής δικής τους και φίλων τους που αποσπάσθηκαν με βασανιστήρια.

«Εκτός όμως από τις υποθέσεις του «Δικτύου» και του «Νέου Μεγαλείου», είναι και η κοινωνική μας καμπάνια ενάντια των διώξεων κατά των «μαρτύρων του Ιεχωβά». Η οργάνωση αυτή λειτουργεί σε όλο τον κόσμο. Μόνο στα ολοκληρωτικά καθεστώτα διώκεται. Ένας ακόμη λόγος, που ενίσχυσε την «ενοχή» μου ενώπιον της περίφημης αυτής οργάνωσης (της FSB-σ.σ), είναι η δραστηριότητα μου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων, πολλοί από τους οποίους κατηγορούνται ότι είναι μέλη της λεγόμενης οργάνωσης «Χιζπ ουτ Ταχρίρ» που τάσσεται υπέρ της ειρηνικής οικοδόμησης ενός παγκόσμιου ισλαμικού κράτους». Ο Πανομαριόφ λέει: «δεν συμμερίζομαι τις ιδέες τους, γενικά δεν είμαι άνθρωπος θρησκευόμενος, Όμως τους καταδικάζουν σε ποινές κάθειρξης 24 ετών. Αυτό είναι καρκίνωμα του δικαιϊκού συστήματος της Ρωσίας».

Στις 15 Οκτωβρίου, το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης αξίωσε την κατάργηση του κινήματος «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα» του Λεβ Πανομαριόφ, καταθέτοντας σχετική αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο ίδιος ο Πανομαριόφ και οι ακτιβιστές του κινήματος δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη για να υπερασπισθούν τις θέσεις τους, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κίνημα «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα» αναφέρεται ότι « ανεξάρτητα από την όποια έκβαση» της δίκης, οι συνεργάτες και εθελοντές του κινήματος «θα συνεχίσουν την δράση τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων των πολιτών της Ρωσίας».

Πηγές: coe.int, DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης