Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Πέμπτη τη δημιουργία μιας αποστολής έρευνας, η οποία θα συγκεντρώσει, θα διατηρήσει και θα αποθηκεύσει στοιχεία στο Ιράκ για ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους που ίσως να αποτελούν εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή γενοκτονία.

Το 15μελές Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το προσχέδιο απόφασης της Βρετανίας, έπειτα από έναν χρόνο διαβουλεύσεων με το Ιράκ, το οποίο ζητεί από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να συστήσει μια ομάδα «η οποία θα στηρίξει τις προσπάθειες» του Ιράκ να λογοδοτήσουν οι μαχητές του ΙSIS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής Άλιστερ Μπερτ δήλωσε ότι η χώρα του θα προσφέρει περίπου 1,3 εκατ. δολάρια για να βοηθήσει στη σύσταση της επιτροπής.

Η χρήση των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν από την ομάδα σε άλλους χώρους, όπως τα διεθνή δικαστήρια, «θα καθοριστεί έπειτα από συμφωνία με την κυβέρνηση του Ιράκ κατά περίπτωση». Οι ιρακινές Αρχές είναι αυτές που θα χρησιμοποιήσουν κατά βάση τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την απόφαση.

Χιλιάδες αλλοδαποί έχουν πολεμήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και κάποιοι από αυτούς έχουν προσαχθεί στη Δικαιοσύνη στις πατρίδες τους μετά την επιστροφή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ είχαν ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι το ΙSIS διαπράττει γενοκτονία εις βάρος των Γιαζίντι στη Σύρια και στο Ιράκ με στόχο να εξαλείψουν τη θρησκευτική αυτή μειονότητα μέσω φόνων, σεξουαλικής σκλαβιάς και άλλων εγκλημάτων.

Η δικηγόρος Αμάλ Κλούνεϊ, η οποία ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και η Νάντια Μουράντ, μια νεαρή Γιαζίντι που ήταν σεξουαλική σκλάβα μαχητών του ΙSIS στη Μοσούλη, ζητούν εδώ και καιρό από το Ιράκ να επιτρέψει στον ΟΗΕ να συνδράμει τις έρευνες για τα εγκλήματα των τζιχαντιστών.

Η Κλούνεϊ και η Μουράντ, που ήταν παρούσες χθες κατά την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας, χαρακτήρισαν την απόφαση ορόσημο για τη μάχη για δικαιοσύνη.

«Η Νάντια κι εγώ ανταλλάξαμε ένα θερμό χαμόγελο όταν είδαμε 15 χέρια να σηκώνονται στην αίθουσα» επεσήμανε η Κλούνεϊ.

«Το περιμέναμε καιρό. Στο μεταξύ έχουν χαθεί στοιχεία και χάσαμε κάποιες ευκαιρίες, όμως το γεγονός ότι έχουμε αυτήν την απόφαση τώρα σημαίνει ότι επιτέλους είναι δυνατό να αποδοθεί δικαιοσύνη» υπογράμμισε.

Η Μουράντ δήλωσε από τη μεριά της ότι είναι «ικανοποιημένη» που το Συμβούλιο αποφάσισε να αναλάβει δράση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης