Το «συγγνώμη» του Πάπα Φραγκίσκου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015, 14:41
Το «συγγνώμη» του Πάπα Φραγκίσκου
«Συγγνώμη» για τα σκάνδαλα που ξέσπασαν πρόσφατα σε Ρώμη και Βατικανό ζήτησε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώπιον πλήθους πιστών που ήταν συγκεντρωμένο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ο Φραγκίσκος δεν προέβη σε συγκεκριμένες αναφορές των εν λόγω σκανδάλων, ωστόσο οι σχολιαστές τονίζουν ότι είναι πιθανό να αναφέρθηκε σε περιπτώσεις οικονομικής κακοδιαχείρισης εντός του Βατικανού, κακοποίησης παιδιών από καθολικούς κληρικούς και παρείσφρησης μαφιόζικων συμφερόντων σε μεγάλο μέρος των οικονομικών δραστηριοτήτων της Αιώνιας Πόλης.

«Ο Ιησούς, ο οποίος είναι ρεαλιστής, μας λέει ότι είναι αναπόφευκτο να συμβαίνουν σκάνδαλα, αλλά αλλοίμονο στον άνθρωπο εξ αιτίας του οποίου τα σκάνδαλα αυτά λαμβάνουν χώρα», είπε ο Αργεντινός ποντίφικας.

Ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στη συνέχεια και «στο σκάνδαλο των παιδιών τα οποία είναι θύματα βιασμών, εγκατάλειψης και έλλειψης αγάπης», ένα σκάνδαλο ακόμη σοβαρότερο διότι « τα παιδιά δεν έχουν τον τρόπο να το επεξεργασθούν».

Πολλοί σχολιαστές τονίζουν τη συμβολική και ουσιαστική σημασία της κίνησης αυτής, αν και υπενθυμίζουν παράλληλα ότι και ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ είχε ζητήσει επανειλημμένα συγγνώμη για τη στάση και τις πράξεις της καθολικής εκκλησίας ανά τους αιώνες, αρχίζοντας από τον κατατρεγμό των εβραίων.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015, 14:41