Το RT αποκλείστηκε από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα δύο αμερικανικών παρόχων, των Spectrum και Comcast Chicago.

Η περιοχή κάλυψης των Spectrum – που είναι γνωστή ως «Time Warner Cable» – και Comcast Chicago περιλαμβάνει τις αμερικανικές πόλεις της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ, του Σαν Ντιέγκο, του Λος Άντζελες και του Σικάγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το RT, η Spectrum (που συνιστά brand της αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Charter Communications) αρνήθηκε να παρατείνει τη σύμβασή της με το RT την 1η Σεπτεμβρίου, κάνοντας λόγο για έλλειψη αποδοτικότητας των ραδιοτηλεοπτικών σημάτων, εν μέσω ανάπτυξης του Διαδικτύου. Παράλληλα, η Comcast Chicago ανακοίνωσε ότι δεν παρατείνει τη σύμβαση με το RT την 1η Οκτωβρίου, παραπέμποντας στη νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια, δηλαδή μια τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να αρνηθούν τη μετάδοση περιεχομένου, το οποίο θεωρούν ότι ελέγχεται ή χρηματοδοτείται από τη ρωσική κυβέρνηση χωρίς εξήγηση.

«Το RT δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει την πληροφορία για ‘αλλαγή στρατηγικής’ της Charter Communications μέσω των πηγών μας στην αμερικανική βιομηχανία τηλεόρασης. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, η εταιρεία δεν έσπασε τα συμβόλαιά της με άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς αναφέροντας τη συγκεκριμένη αιτία. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι εξακολουθούν να εφαρμόζονται τα μεροληπτικά μέτρα απέναντι στο RT που επιβαρύνουν σημαντικά τη δουλειά μας», σημείωσε η αναπληρώτρια αρχισυντάκτρια του RT, Άννα Μπελκίνα, σχολιάζοντας την κατάσταση.

Το RT θα συνεχίσει να μεταδίδεται από άλλους αμερικανούς παρόχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον περασμένο Νοέμβριο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έδωσε εντολή προκειμένου το RT America να καταχωρηθεί ως «ξένος πράκτορας», στο πλαίσιο του νόμου περί καταχώρησης ξένων πρακτόρων «FARA». Την ίδια στιγμή, πολλά άλλα ΜΜΕ, συμνπεριλαμβανομένων των BBC, China’s CCTV, France 24 και Deutsche Welle, δεν καταχωρήθηκαν με αυτόν τον χαρακτηρισμό. Αργότερα, τον ίδιο μήνα, η πιστοποίηση του RT στο αμερικανικό Κογκρέσο ανακλήθηκε.

Η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια των Rossiya Segodnya Information Agency και RT, επεσήμανε ότι η καταχώρηση του RT ως «ξένος πράκτορας» θέτει το μέσο σε μειονεκτική θέση σε σχέση με άλλα ξένα μέσα που λειτουργούν στις ΗΠΑ.

Πηγή: Sputnik 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης