Τη λύπη της Σλοβενίας για την απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ευρέος φάσματος αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις που της επέβαλε η ΕΕ, εξέφρασε το σλοβενικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, οι σλοβενικές επιχειρήσεις τροφίμων εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις οικονομικές επιπτώσεις του εμπάργκο, τόσο για τις ζημιές των επιχειρήσεων όσο και για τη μείωση των τιμών στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, το σλοβενικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «τα κράτη-μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθούν τις συνέπειες της επιβολής, τόσο των οικονομικών κυρώσεων από την Ένωση όσο και των αντιποίνων από τη Ρωσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε δε, ότι «αμέσως μετά την εισαγωγή των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία, την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τις επιπτώσεις τους έπειτα από τρεις μήνες».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του σλοβενικού ΥΠΕΞ, «η ΕΕ θα ανοίξει το ζήτημα της αλληλεγγύης, όσον αφορά τη μείωση των ζημιών στα κράτη-μέλη που πλήττονται περισσότερο».

«Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε τη θέση ότι ο διάλογος μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία θα πρέπει να συνεχιστεί και πως είναι σημαντικό να τηρείται η αρχή της αναστρεψιμότητας» ανέφερε το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν μεταξύ, οι σλοβενικές εταιρείες τροφίμων εξέφρασαν την ανησυχία τους πως το ρωσικό αγροδιατροφικό εμπάργκο θα προκαλέσει ζημιές στις επιχειρήσεις, κυρίως λόγω της μείωσης των πωλήσεών τους στη ρωσική αγορά, αλλά και εξαιτίας πρόσθετων διοικητικών προβλημάτων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, καθώς πολλές από αυτές έχουν υπογράψει μακροχρόνιες συμβάσεις με τους Ρώσους εταίρους τους.

Μία ακόμη από τις συνέπειες του εμπάργκο, σύμφωνα με το σλοβενικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (GZS), αναμένεται να είναι η πτώση στις τιμές των τροφίμων στην αγορά της ΕΕ, καθώς η απαγόρευση θα δημιουργήσει ένα πλεόνασμα γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην αγορά, ιδιαίτερα του γάλακτος και του κρέατος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης