Το ΡΚΚ καταρρίπτει τουρκικό ελικόπτερο με ρωσικό πύραυλο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016, 14:08
Το ΡΚΚ καταρρίπτει τουρκικό ελικόπτερο με ρωσικό πύραυλο
Βίντεο που αναρτήθηκε από το ΡΚΚ στο Youtube δείχνει Κούρδο μαχητή να καταρρίπτει τουρκικό ελικόπτερο, τύπου «AH-1W Super Cobra», με τη χρήση ρωσικού φορητού πυραύλου εδάφους-αέρος (MANPADS) SA-18 (9K38 Igla).

Το συμβάν, σύμφωνα με τους Κούρδους που ανήρτησαν το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, σημειώθηκε στις 13 Μαΐου. Oι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν την πτώση ελικοπτέρου τους στην επαρχία Χακαρί, κάνοντας λόγο για άγνωστο τεχνικό πρόβλημα.

Στο βίντεο φαίνεται ο χειριστής του MANPADS να «εγκλωβίζει» τον στόχο του και να βάλει εναντίον του. Το βλήμα έπληξε το ελικόπτερο, το οποίο διαλύθηκε στον αέρα.


Οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποιούν εκτεταμένα τα επιθετικά τους ελικόπτερα στις επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ. Οι φορητοί αντιαεροπορικοί εκτοξευτές, γνωστοί ως MANPADS, αποτελούν σημαντική απειλή. Το συγκεκριμένο όπλο είχε ευρεία εφαρμογή από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, με τους Αμερικανούς να επιχειρούν να «μπλοκάρουν» την εξάπλωσή του στα πεδία των μαχών σε Ιράκ και Συρία.

Οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποιούν εκτεταμένα τα επιθετικά τους ελικόπτερα στις επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ​
Τώρα όμως φαίνεται πως οι Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ που μάχονται τις δυνάμεις ασφαλείας στα ΝΑ της Τουρκίας, διαθέτουν παρόμοια όπλα, τα οποία αναβαθμίζουν δραματικά τις δυνατότητές τους για την αντιμετώπιση των τουρκικών εναέριων μέσων, όπως παραδέχονται αναλυτές. 

«Το βίντεο αυτό είναι η πρώτη απόδειξη της χρήσης παρόμοιων όπλων σε τουρκικό έδαφος. Η Τουρκία θα υποχρεωθεί να κλιμακώσει τη δράση της κάτι που σημαίνει πως το ΡΚΚ θα απαντήσει αναλόγως», αναφέρει ο Αμερικανός αναλυτής Κάιλ Γκλεν στην Washington Post.

Προβληματισμός στο τουρκικό επιτελείο

Η χρήση των MANPADS -που οι ειδικοί αναγνωρίζουν ως το ρωσικό 9K38 Igla- είναι μια ιδιαίτερα ενοχλητική εξέλιξη για την Τουρκία. Δεν είναι γνωστό από πού προμηθεύτηκε το ΡΚΚ το εν λόγω όπλο.

Είναι γνωστό, πάντως, ότι ο Ιρακινός στρατός επί Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε MANPADS Igla και τέτοιοι πύραυλοι είχαν δοθεί και στη Λιβύη του Καντάφι. Η Τουρκία επισήμως δεν έχει αντιδράσει. Ωστόσο, μόλις την Τρίτη ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε χώρες «με ισχυρή αμυντική βιομηχανία» ότι προμηθεύουν με όπλα τρομοκρατικές ομάδες.

«Κράτη που ελέγχουν την παγκόσμια αμυντική βιομηχανία δίνουν όπλα σε τρομοκράτες. Τις προκαλώ να το αρνηθούν. Τώρα πια όλοι γνωρίζουμε ποιες χώρες εξοπλίζουν τις τρομοκρατικές ομάδες» ανέφερε ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας.

Πηγή: washingtonpost.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016, 14:20