Το Ριάντ συνομιλεί με τους Χούθι για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2019, 13:43
Το Ριάντ συνομιλεί με τους Χούθι για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τους Χούθι από το 2016, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη, ανακοίνωσε σήμερα υψηλόβαθμος Σαουδάραβας αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Η εν λόγω ανακοίνωση γίνεται μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας για το μοίρασμα της εξουσίας στη νότια Υεμένη, για την οποία μεσολάβησε η Σαουδική Αραβία.

Θεωρητικά η συμφωνία τερματίζει τη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης της Υεμένης, την οποία στηρίζει το Ριάντ, και των αυτονομιστών του Μεταβατικού Συμβουλίου του Νότου, στους οποίους παρέχουν στήριξη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δεν κλείνουμε τις πόρτες μας στους Χούθι

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μετά την αναζωπύρωση των επιθέσεων των Χούθι με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πόλεων της Σαουδικής Αραβίας, έπειτα από μια σχετική ηρεμία που είχε επικρατήσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι σιίτες αντάρτες δεν έχουν αντιδράσει στη δήλωση αυτή

Οι Χούθι, που στηρίζονται πολιτικά από το Ιράν, κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά το 2014 και έκτοτε ελέγχουν το βόρειο τμήμα της Υεμένης.

Η Σαουδική Αραβία επενέβη στρατιωτικά στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015, επικεφαλής ενός αραβικού συνασπισμού που στηρίζει την κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ριάντ τον Σεπτέμβριο ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής, Ντέιβιντ Σένκερ, είχε ανακοινώσει ότι υπάρχουν επαφές μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και των Χούθι.

«Αν οι Χούθι είναι σοβαροί σε ό,τι αφορά στην αποκλιμάκωση και δεχθούν να κάτσουν στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων), η Σαουδική Αραβία θα στηρίξει τις προσπάθειές τους και θα προσφέρει την υποστήριξή της σε όλες τις πολιτικές πλευρές προκειμένου να βρεθεί μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης» εξήγησε ο Σαουδάραβας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2019, 13:43