Το Ριάντ αναχαίτισε δύο βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούθι

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Μαΐου 2019, 10:54
Το Ριάντ αναχαίτισε δύο βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούθι

Η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε δύο βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι από την Υεμένη εναντίον της Μέκκας, μετέδωσαν σήμερα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης, καθώς συνεχίζει να αυξάνεται η ένταση στον Κόλπο.

Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία που επεμβαίνει στην Υεμένη, ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι, δήλωσε ότι η σαουδαραβική αεράμυνα αναχαίτισε και «εξουδετέρωσε» το βράδυ της Δευτέρας «πυραύλους» πάνω από τις πόλεις Τζέντα και Τάεφ στο δυτικό τμήμα του βασιλείου, χωρίς να διευκρινίζει το είδος ούτε την προέλευσή του.

Ωστόσο, η εφημερίδα «Asharq al Awsat» και το τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya ανέφεραν ότι επρόκειτο για βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσαν οι Χούθι με κατεύθυνση την ιερή πόλη της Μέκκας, που βρίσκεται κοντά στην Τζέντα.

Οι Χούθι «προσπάθησαν να πλήξουν τη Μέκκα με δύο πυραύλους», είναι ο τίτλος της «Asharq al Awsat», η οποία επισημαίνει ότι αυτή είναι η τρίτη απόπειρα των σιιτών ανταρτών να πλήξουν την ιερή πόλη από την έναρξη της σαουδαραβικής επέμβασης στην Υεμένη, τον Μάρτιο του 2015.

Από τη μεριά τους, οι Χούθι διέψευσαν μέσω του επίσημου εκπροσώπου τους ότι στοχοθέτησαν «τους ιερούς τόπους» των μουσουλμάνων στη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, ο υπουργός Ενημέρωσης της κυβέρνησης της Υεμένης, την οποία στηρίζει το Ριάντ, ο Μουάμαρ αλ Ιριάνι, κατηγόρησε τους Χούθι ότι εκτόξευσαν τους πυραύλους αυτούς «έπειτα από εντολή του Ιράν». «Οι αντάρτες Χούθι στοχοθέτησαν τη Μέκκα» έγραψε στο Twitter καταγγέλλοντας «ένα τρομοκρατικό έγκλημα».

Καθώς η ένταση στον Κόλπο δεν σταματά να αυξάνεται με αφορμή το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, μεγάλη περιφερειακή αντίπαλος του Ιράν, κάλεσε τους ηγέτες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και του Αραβικού Συνδέσμου να πραγματοποιήσουν έκτακτες συνόδους στις 30 Μαΐου στη Μέκκα.

Σε άλλες του δηλώσεις ο συνταγματάρχης Μάλικι επεσήμανε ότι οι Χούθι επιτέθηκαν εναντίον «πολιτικής εγκατάστασης» στη νότια επαρχία Νατζράν με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο οποίο είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο al Masirah των Χούθι επιβεβαίωσε την επίθεση αυτή με drone εναντίον μιας αποθήκης όπλων στο αεροδρόμιο της Νατζράν.

Οι Χούθι έχουν αναλάβει επίσης την ευθύνη για μια επίθεση στις 14 Μαΐου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πετρελαιαγωγού στη Σαουδική Αραβία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Μαΐου 2019, 10:55