Το Design είναι για όλους. Εμπλουτίζει τη ζωή μας και μας διασκεδάζει, λύνει προβλήματα και αλλάζει τον κόσμο γύρω μας. To V&A Dundee, είναι το πρώτο μουσείο Design της Σκωτίας, που θα ανοίξει στο κοινό στις 15 Σεπτεμβρίου 2018. Το κτίριο, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Κengo Κuma, θα είναι το μοναδικό μουσείο V&A στον κόσμο εκτός Λονδίνου και θα χρησιμεύσει ως διεθνής κόμβος για τo design, τις νέες ανακαλύψεις και την εκπαίδευση.

Το κτίριο είναι εμπνευσμένο από την άγρια όψη των βράχων κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Σκωτίας, στην περιοχή του λιμανιού της πόλης. Το Νταντί είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας περίπου 100 χλμ. βόρεια του Εδιμβούργου. Έγινε γνωστή ως Πόλη των Ανακαλύψεων στη Μεγάλη Βρετανία λόγω των επιστημονικών ευρημάτων εκεί, καθώς και της κατασκευής του RRS Discovery, πλοίου που συμμετείχε στην αποστολή του Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ στην Ανταρκτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πόλη του Νταντί έχει πληθυσμό περίπου 142.000 κατοίκων. Έχει δυο πανεπιστήμια, ενώ φιλοξενεί το Scottish Dance Theatre. Το μουσείο θα αποτελέσει έναν πολιτιστικό κόμβο ζωτικής σημασίας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και θα έχει ως στόχο την κατανόηση από το κοινό της σημασίας του design στο σχεδιασμό και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σκωτία είναι ένας τόπος με παράδοση στον σχεδιασμό, καθώς από εκεί ξεκίνησαν η εφεύρεση του αδιάβροχου υφάσματος από τον Charles Macintosh μέχρι την πρωτοποριακή εργασία του Patrick Geddes για τη βελτίωση των αστικών συνθηκών διαβίωσης και τη δημιουργία σύγχρονου πολεοδομικού σχεδιασμού. Στο νέο μουσείο θα εκτίθενται συλλογές των Scottish Design Galleries μαζί με εκατοντάδες ιστορικά, σημαντικά αντικείμενα από τις φημισμένες συλλογές V & A καθώς και δάνεια από όλη τη Σκωτία και όλο τον κόσμο. Παράλληλα με αυτές τις μόνιμες συλλογές, η V & A Dundee θα φιλοξενήσει διεθνείς περιοδεύουσες εκθέσεις από το V & A.

Το μουσείο βρίσκεται στις όχθες του Tay και το εκθαμβωτικό κτίριο στο οποίο στεγάζεται στοίχισε 80 εκατομμύρια λίρες. Αποτελεί ορόσημο για την πόλη και φιλοδοξεί να γίνει ένα νέο Guggenheim Μπιλμπάο, ένα μουσείο που θα προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Θυμίζει την πλώρη ενός γιγαντιαίου πλοίου. Η πρώτη έκθεση που ανακοινώθηκε έχει τίτλο Ocean Liners: Speed ​​& Style και παρουσιάζει τη χρυσή εποχή των ταξιδιών στους ωκεανούς μέσα σε πλωτά παλάτια του παρελθόντος.

Πηγή: elculture.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης