Οι συζητήσεις περί συνεργασιών στη Γαλλία, μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που δεν έδωσε πλειοψηφία στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται ότι σταματούν.

Σε συνέντευξη του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Γάλλος πρόεδρος επαναδιατύπωσε την μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο της Ελιζαμπέτ Μπορν, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συμφωνίας συμμαχίας με την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν και τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, παρά το γεγονός ότι ολόκληρη την εβδομάδα που πέρασε ο Μακρόν είχε συναντήσεις μαζί τους αλλά και με στελέχη των κομμάτων τους. Αυτές τις συναντήσεις είχε χρησιμοποιήσει, μάλιστα, η Λεπέν για να πει δημοσίως ότι ο Γάλλος πρόεδρος της πρότεινε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Έτσι, το πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε, επίσης, από την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν να προτείνει νέο κυβερνητικό σχήμα που θα αναλάβει καθήκοντα στις αρχές του Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι θα επιχειρήσει να συνεχίσει όπως πριν και να αναζητά συμμαχίες κατά περίπτωση.

Ούτως ή άλλως τόσο ο Μελανσόν όσο και η Λεπέν έχουν δηλώσει ότι θα σκέφτονταν να στηρίξουν την πλειοψηφία του Μακρόν μόνο εάν εφάρμοζε μέρη του δικού τους προγράμματος, κάτι που είναι απολύτως αντίθετο με το πολιτικό DNA του Γάλλου προέδρου. Και ο Μακρόν, βέβαια, έχει μιλήσει για την ανάγκη συνεργασιών αλλά με βάση το δικό του πρόγραμμα, καθώς αυτό ήταν που κέρδισε της προεδρικές εκλογές της άνοιξης.

Αυτές τις αντικειμενικές δυσκολίες, ο Μακρόν δεν δίστασε να τις υποβαθμίσει, χαρακτηρίζοντας «μπανάλ» την πολιτική κατάσταση στη χώρα του, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες τις ΕΕ, όπου υπάρχουν μόλις πέντε μονοκομματικές κυβερνήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν αλλάζει η ευρωπαϊκή πολιτική της Γαλλίας

Η πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει με έμφαση πως σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική της Γαλλίας δεν υφίσταται πρόβλημα, καθώς τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας είναι αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ για τη μεταφορά των ευρωπαϊκών κανονισμών στο γαλλικό Δίκαιο συνήθως δεν απαιτείται κοινοβουλευτική έγκριση.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν συνεργάτες του προέδρου, ακόμα και χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία του κόμματος του στην Εθνοσυνέλευση μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, υπάρχει «φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία», αυτή των προεδρικών με τους Ρεπουμπλικάνους. Κατά τα άλλα διακηρυγμένος στόχος του προέδρου Μακρόν είναι η διακυβέρνηση της χώρας μέσω συμβιβασμών μεταβλητής πολιτικής γεωγραφίας. Σε ορισμένα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος των αμβλώσεων στη Γαλλία, θα στρέφεται προς τα αριστερά και σε άλλα προς τα δεξιά. Κάτι που για ένα πρόεδρο που εδώ και χρόνια δηλώνει πως δεν είναι ούτε δεξιός, ούτε αριστερός, δεν ακούγεται εντελώς παράδοξο. Το ερώτημα που ωστόσο πολλοί θέτουν είναι αν στις πλειοψηφίες μεταβλητής πολιτικής γεωγραφίας, με τις οποίες θέλει να συνεχίσει να κυβερνά ο πρόεδρος Μακρόν, συμπεριλαμβάνει και την ακροδεξιά ή όχι. Αν ναι, αυτό θα ήταν όντως παράδοξο για ένα πρόεδρο που εκλέχτηκε δυο φορές, επικαλούμενος κυρίως τον κίνδυνο της Λεπέν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης