Η Κίνα διέψευσε σήμερα ότι αθέτησε υποσχέσεις που έδωσε στην αμερικανική κυβέρνηση στο πλαίσιο των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο δυνάμεων, ενώ νέοι τιμωρητικοί τελωνειακοί δασμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ αύριο, Παρασκευή, στα κινεζικά προϊόντα.

«Η Κίνα τήρησε τις υποσχέσεις της και αυτό ουδέποτε άλλαξε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ, αφού υψηλόβαθμοι αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις τελευταίες ημέρες το Πεκίνο ότι δεν τήρησε δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προηγουμένως στη διάρκεια διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Κυριακή, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως οι επιπλέον τελωνειακοί δασμοί που επιβάλλονται σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα αυξηθούν από 10% σε 25% από αύριο, Παρασκευή.

Ήδη την επομένη, ο επικεφαλής των αμερικανών διαπραγματευτών Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ υποστήριξε πως διαπίστωσε «μια διάβρωση των δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί από την Κίνα» κατά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο.

Η Κίνα «προσπαθεί να κάνει πίσω σε στοιχεία που είχαν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Στίβεν Μνούτσιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας, ο κινέζος εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε της στάσης του Πεκίνου. «Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, η ειλικρίνειά μας και η καλή μας βούληση για να προωθήσουμε τη διαπραγμάτευση είναι πρόδηλες», διαβεβαίωσε.

Παρά την επικείμενη εφαρμογή νέων αμερικανικών κυρώσεων, οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να επαναληφθούν εντός της ημέρας στην Ουάσινγκτον παρουσία του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης Λιού Χε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης