Στη δημοσιότητα δόθηκε νέο βίντεο που θέτει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι σε Αφροαμερικανούς και Ισπανόφωνους στις ΗΠΑ.

Οι αστυνομικοί σταμάτησαν τον 19χρονο κατά τη διάρκεια ελέγχων για τον εντοπισμό υπόπτου με αυτόματο όπλο​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με την αμερικανική κοινωνία να μην έχει συνέλθει ακόμα από το σοκ της εκτέλεσης πέντε αστυνομικών από ελεύθερο σκοπευτή στο Ντάλας και τον Μπαράκ Ομπάμα να καλεί τους πολίτες να παραμείνουν ενωμένοι και να μην επιτρέψουν στο μίσος να ενισχύσει τον ρατσισμό, τα ΜΜΕ της χώρας μετέδωσαν σοκαριστικές εικόνες από την πόλη Φρέσνο στην Καλιφόρνια. Αστυνομικός πυροβολεί εν ψυχρώ τον 19χρονο Ντίλαν Νομπλ κατά τη διάρκεια ελέγχου. Το video προέρχεται από ειδικά προσαρμοσμένη κάμερα στα ρούχα του αστυνομικού και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος Τζέρι Ντάιερ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στις 25 Ιουνίου. 

Όπως φαίνεται και στο video, ο 19χρονος ήταν άοπλος. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε ένταση στην τοπική κοινωνία, με αρκετούς πολίτες να κατηγορούν την αστυνομία για υπερβολική χρήση βίας. Η οικογένεια του νεαρού, μάλιστα, κατέθεσε μήνυση, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των αστυνομικών και την καταβολή αποζημίωσης. To Associated Press μετέδωσε ότι οι ένστολοι σταμάτησαν τον 19χρονο στο πλαίσιο επιχείρησης για τον εντοπισμό υπόπτου με αυτόματο όπλο. 

«Δείξε μας τα χέρια σου»

Αρχικά, ζήτησαν από τον Νομπλ να σηκώσει τα χέρια ψηλά και να τα έχει έξω από το παράθυρο του οχήματος.
 
Ο νεαρός εμφανίζει μόνο το αριστερό, κρατώντας κρυμμένο το δεξί. Η κίνησή του αυτή αναγκάζει τους αστυνομικούς να φωνάξουν: «Και τα δύο (έξω από το παράθυρο)». Τελικά, ο 19χρονος βγαίνει από το όχημα και αρχίζει να απομακρύνεται από τους ενστόλους, έχοντας τα χέρια ψηλά. Ξαφνικά, αλλάζει κατεύθυνση και αρχίζει να τους πλησιάζει έχοντας το δεξί χέρι πίσω από την πλάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νομπλ πέφτει αιμόφυρτος στο έδαφος. Προσπαθεί να συρθεί προς τους αστυνομικούς. Ακόμη τρεις πυροβολισμοί, και το νήμα της ζωής του νεαρού κόβεται απότομα«Πέτα οτιδήποτε έχεις στο χέρι σου» ήταν η απάντηση των αστυνομικών. Ο Νομπλ δεν συμμορφώθηκε με την υπόδειξη και συνέχισε να πλησιάζει. Τότε, ακούγεται ένας από τους αστυνομικούς να του λέει: «Θα σε πυροβολήσουμε…». Ακολουθούν πυροβολισμοί. Ο Νομπλ πέφτει αιμόφυρτος στο έδαφος. Προσπαθεί να συρθεί προς τους αστυνομικούς. Ακόμη τρεις πυροβολισμοί, και το νήμα της ζωής του νεαρού κόβεται απότομα. Όπως διαπιστώθηκε, στο χέρι του κρατούσε ένα μικρό πλαστικό κουτί.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο της οικογένειας Βερόνικα Νέλσον, η αστυνομία έκανε υπερβολική χρήση βίας, την ώρα που η υπερασπιστική γραμμή των ενστόλων κινείται στη βάση ότι ο νεαρός δεν ήταν συνεργάσιμος και προέβη σε επιθετικές ενέργειες.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης