Το ΝΑΤΟ εξετάζει «διάφορες επιλογές» για να εμπλακεί περισσότερο στη Μέση Ανατολή

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020, 20:25
Το ΝΑΤΟ εξετάζει «διάφορες επιλογές» για να εμπλακεί περισσότερο στη Μέση Ανατολή

Το ΝΑΤΟ, το οποίο κάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εμπλακεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή, εξετάζει «διάφορες επιλογές», ιδίως έναν αυξημένο ρόλο στην εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης, την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ, στον απόηχο της επίθεσης με ρουκέτες από το Ιράν εναντίον βάσεων όπου βρίσκονται ανεπτυγμένοι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, ο Στόλτενμπεργκ συμφώνησε ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να «συμβάλει περισσότερο στην περιφερειακή σταθερότητα», όπως του ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος να πολεμήσουμε τη διεθνή τρομοκρατία δεν είναι πάντα η ανάπτυξη των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ για επιχειρήσεις μάχης ευρείας κλίμακας» είπε σήμερα ενώπιον δημοσιογράφων.

«Μερικές φορές αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε, όμως ο καλύτερος τρόπος είναι να επιτρέπουμε στις τοπικές δυνάμεις να πολεμούν την τρομοκρατία οι ίδιες» συνέχισε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Αυτό ακριβώς κάνουμε στο Αφγανιστάν, αυτό κάνουμε στο Ιράκ και σίγουρα μπορούμε να εξετάσουμε εάν μπορούμε να το κάνουμε παραπάνω, σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις».

«Μπορούμε επίσης να κάνουμε άλλα πράγματα» επισήμανε, χωρίς να θέλει να προχωρήσει σε άλλες «εικασίες».

«Εξετάζουμε διάφορες επιλογές. Αυτό θα απαιτούσε μια πραγματική διαδικασία λήψης αποφάσεων στους κόλπους του ΝΑΤΟ» και των 29 κρατών μελών του «και πρέπει να το συζητήσουμε με τις χώρες της περιοχής», είπε, επίσης, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020, 20:26