Δεν έχει τέλος η υπόθεση με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, με το κύμα καταγγελιών να αποτελεί πρωτοσέλιδο σε όλα τα ΜΜΕ του κόσμου εδώ και έναν μήνα. Τελευταίο συμβάν η παραίτηση του υπουργού Άμυνας της Μ. Βρετανίας Μichael Fallon, ο οποίος αποχωρεί δηλώνοντας πως κάποιες συμπεριφορές του δεν ήταν «οι πρέπουσες».

Η δημοσιογράφος θυμήθηκε το συμβάν έπειτα από τόσα χρόνια και ο υπουργός Άμυνας υποχρεώθηκε να παραιτηθείΗ προσωπική ιστορία του κ. Fallon με την οποία θα ασχοληθούμε παρακάτω έρχεται να συμπληρώσει το παζλ σε ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο που αφορά συνολικά στη βρετανική Βουλή και έχει να κάνει με διάφορες συμπεριφορές σεξουαλικών παρενοχλήσεων που διαπιστώθηκαν τα τελευταία χρόνια και στις οποίες εμπλέκονται υπουργοί και βουλευτές όλων των κομμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Falloln προ 15ετίας ακούμπησε το γόνατο της δημοσιογράφου Julia Hartley – Brewer. Η δημοσιογράφος θυμήθηκε το συμβάν έπειτα από τόσα χρόνια και ο υπουργός Άμυνας υποχρεώθηκε να παραιτηθεί, δίνοντας την εντύπωση πως υπήρχαν κι άλλα τέτοια γεγονότα στην πολιτική του καριέρα.

Σε ένα κλίμα το οποίο παγκοσμίως δημιουργείται βήμα-βήμα, η υπόθεση «σεξουαλική παρενόχληση» σε γυναίκες ή άνδρες προσλαμβάνει πια διαστάσεις τροπικού τυφώνα. Ξεκίνησε από το Hollywood και τον παραγωγό Harvey Weinstein, για να καταλήξει στον ηθοποιό Kevin Spacey, αφού πέρασε από όλα τα πλατό και τα στούντιο της βιομηχανίας του κινηματογράφου αλλά και τα σαλόνια των μεγάλων πολιτικών γραφείων και των κοινοβουλίων του δυτικού κόσμου.

Στη Μ. Βρετανία, το αποκαλούμενο «σκάνδαλο του Westminster» δεν είναι μια μικρή υπόθεση. Το βρετανικό κοινοβούλιο ανέκαθεν ταλανιζόταν από ροζ σκάνδαλα, τα οποία αντιμετωπίζονταν με τη γνωστή βρετανική φλεγματικότητα και, βεβαίως, πάντα με τις απαραίτητες παραιτήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Το κακό φαίνεται πως έχει παραγίνει στους διαδρόμους της βρετανικής βουλής, αφού γνωστοί βουλευτές πιάστηκαν στα πράσα να στέλνουν τις γραμματείς τους να αγοράζουν από ειδικά καταστήματα σεξουαλικά βοηθήματα όπως τα sex toys. Μέχρι σήμερα, αυτές οι γραμματείς αλλά και δημοσιογράφοι κρατούσαν το στόμα τους κλειστό, προφανώς διότι τα χαϊδολογήματα, οι ματιές και τα πονηρά λογάκια αποτελούσαν μέρος του παιχνιδιού. Το σκάνδαλο με τον παραγωγό στο Hollywood άνοιξε τα στόματα και λειτούργησε καταλυτικά, προκαλώντας ένα τσουνάμι καταγγελιών σε όλο τον κόσμο που απέδειξαν πόσο διαδεδομένη ήταν η σεξουαλική παρενόχληση στους καλλιτεχνικούς και πολιτικούς κύκλους.

Η επιστολή παραίτησης του FallonΦαίνεται πως κάτι έχει αλλάξει ριζικά και πως τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν πια να γίνουν ανεκτές κυρίως από τις γυναίκες αλλά και από άνδρες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τέτοια περιστατικά στην εργασία τους. Το γνωστό σύστημα «κάτσε μου για να πετύχεις» φαίνεται πως ανήκει πια στο παρελθόν. Ευτυχώς.

Μετά την υπόθεση του Hollywood και τις αποκαλύψεις για το τι συμβαίνει στα πολιτικά και κοινοβουλευτικά γραφεία δεν υπάρχει πια κανένα άλλοθι. Ένθεν κακείθεν.

Καμία γυναίκα ή άνδρας που αντιμετωπίζουν διάθεση ή απειλή με σεξουαλικό υπονοούμενο και περιεχόμενο δεν μπορεί πια να δικαιολογηθεί αν δεν το καταγγείλει. Το νόμισμα, δηλαδή, έχει δύο όψεις. Και αυτή που αφορά τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά και την όψη που αφορά εκείνα τα πρόσωπα που θα εξακολουθήσουν να κρατούν το στόμα τους κλειστό, ώστε να μη διακυβεύσουν την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Ο Fallon, ερωτηθείς εάν μπορεί να υπάρξουν και νέες περαιτέρω καταγγελίες, αρκέστηκε να πει: «Η κουλτούρα έχει αλλάξει με το πέρασμα των ετών. Ό,τι μπορεί να ήταν ανεκτό πριν από 10-15 χρόνια πλέον θεωρείται μη αποδεκτό. Η βουλή πρέπει τώρα να στρέψει την προσοχή στον εαυτό της, ενώ η πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι συμπεριφορές πρέπει να βελτιωθούν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης