Στη δέσμευση πως «το Λονδίνο είναι έτοιμο να επιδείξει ευελιξία στην επίλυση του προβλήματος των τελωνειακών ελέγχων στο νησί της Ιρλανδίας, στη μετά Brexit εποχή», προέβη σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Σε συνέντευξή του στο Sky News επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Αν μπορείς να έχεις την Βόρεια Ιρλανδία ως μέρος της τελωνειακής ένωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, που είναι σαφώς ουσιώδες, τότε ούτως ή άλλως πρέπει να λύσεις το πρόβλημα των τελωνειακών ελέγχων» ενώ πρόσθεσε αναφερόμενος στο Ηνωμένο Βασίλειο πως «είναι πολύ καλά προετοιμασμένο να είναι ευέλικτο. Δεν θέλουμε να έχουμε κανενός τύπου ελέγχων στα σύνορα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μια λύση θα μπορούσε να είναι να υπάρξει μια σχέση μεταξύ εξαγωγέων και εισαγωγέων, με ελέγχους στην κάθε πλευρά των συνόρων» είπε στην ίδια συνέντευξη ο Μπόρις Τζόνσον. 

Μιλώντας νωρίτερα BBC, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός μεταξύ άλλων υποσχέθηκε πως θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες «νέες προτάσεις» και μάλιστα «πολύ σύντομα», χωρίς όμως δώσει καμία πληροφορία για τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει να διευθετήσει το θέμα των ιρλανδικών συνόρων.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα το ιρλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTÉ μετέδωσε πως η κυβέρνηση του Τζόνσον πρότεινε με non-paper της να δημιουργηθούν «κέντρα εκτελωνισμού» και στις δύο πλευρές των συνόρων μετά το Brexit με στόχο να αποφευχθεί η ανάγκη να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εστιάζοντας στα σχέδια που δημοσιεύονται στον Τύπο ο Τζόνσον είπε «δεν είναι τελείως ακριβή» διαψεύδοντας δε ότι οι κυβερνητικές προτάσεις «θα περιλαμβάνουν κέντρα εκτελωνισμού».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης