Το Λονδίνο ανησυχεί για την κλιμάκωση της βίας στο Χονγκ Κονγκ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019, 14:27
Το Λονδίνο ανησυχεί για την κλιμάκωση της βίας στο Χονγκ Κονγκ

Την έντονη ανησυχία της για την κλιμάκωση της βίας στο Χονγκ Κονγκ εκφράζει η Βρετανία, η οποία καλεί τις αρχές να συμφωνήσουν στην κατεύθυνση επίλυσης της κρίσης, σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός εκπροσώπου του βρετανού πρωθυπουργού,Μπόρις Τζόνσον.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε έντονα για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και για την κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία. Συνεχίζουμε να κάνουμε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και να υποστηρίζουμε το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης…Θεωρούμε ότι ο πολιτικός διάλογος είναι ο μοναδικός τρόπος να προχωρήσουμε και θέλουμε να δούμε τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να συμφωνούν στην οδό για την επίλυση της κρίσης», είπε ο ίδιος.

Εκπρόσωπος του Φόρειν Όφις έκανε έκκληση να δοθεί ασφαλής έξοδος και ιατρική βοήθεια στους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές εκείνους που έχουν εγκλωβιστεί στις πανεπιστημιουπόλεις.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί έντονα για την κλιμάκωση της βίας τόσο από τους διαδηλωτές όσο και από τις αρχές γύρω από τις πανεπιστημιουπόλεις του Χονγκ Κονγκ…Είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσουν οι τραυματίες να λάβουν την κατάλληλη ιατρική βοήθεια και να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδος όλων εκείνων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Θέλουμε να δούμε τον τερματισμό της βίας και όλες τις πλευρές να εμπλέκονται σε έναν πολιτικό διάλογο με νόημα ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη περιφερειακού συμβουλίου την Κυριακή», είπε. 

Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στην πρώην βρετανική αποικία εδώ και περισσότερους από πέντε μήνες πέρασαν την προηγούμενη εβδομάδα σε μία πολύ πιο ακραία και βίαιη φάση, με αποτέλεσμα να κλείσουν σχολεία και να προκληθεί ανησυχία για το κατά πόσο είναι εφικτή η επίλυση της άνευ προηγουμένου πολιτικής κρίσης.

Οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές πυρπόλησαν σήμερα το πρωί την είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής του Χονγκ Κονγκ όπου βρίσκονται κλεισμένοι προκειμένου να εμποδίσουν την επέμβαση της αστυνομίας, η οποία από την πλευρά της απείλησε να κάνει χρήση «πραγματικών σφαιρών» και «φονικών όπλων» εναντίον τους. Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν την ώρα που προσπαθούσαν να βγουν από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019, 14:27