Οι πρόσφατες απαγορεύσεις συναυλιών γνωστών Ρώσων ράπερ, αλλά και η σύλληψη πρόσφατα του γνωστού Ρώσου ράπερ Χάσκι, έχουν προκαλέσει την αντίδραση της νεολαίας, αλλά όπως φαίνεται και του Κρεμλίνου, το οποίο δήλωσε σήμερα δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ ότι «παρακολουθούν πολύ προσεκτικά» τις απαγορεύσεις των συναυλιών μερικών ράπερ.

Το θέμα τέθηκε όμως και στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία», στο οποίο ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Κιριγιένκο, δήλωσε απερίφραστα ότι «οι απαγορεύσεις των συναυλιών ερμηνευτών είναι μια απόλυτη βλακεία». Αλλά δεν περιορίστηκε μόνο σ’ αυτή την διαπίστωση. «Πρέπει να ξέρουμε να δουλεύουμε με την σύγχρονη κουλτούρα της νεολαίας και όχι κάποιος τυχαία, επειδή δεν την καταλαβαίνει ή δεν του αρέσει αυτή κουλτούρα, να φτάνει στο σημείο να απαγορεύει τις συναυλίες»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα στην Ρωσία είχαν ακυρωθεί αρκετές συναυλίες, ιδιαίτερα του γνωστού ράπερ Χάσκι, της τραγουδίστριας Μονέτοτσκα, του εφηβικού ποπ συγκροτήματος «Frendzona”, του συγκροτήματος IC3PEAK. Στις 7 Δεκεμβρίου στην αίθουσα της λέσχης Z.efir στην πόλη Πετροζαβόντσκ, έπρεπε να δώσει συναυλία ο ράπερ GONE.Fludd, ωστόσο η εισαγγελία συνέστησε στην διεύθυνση της λέσχης να μην επιτρέψει στους ανήλικους να παρακολουθήσουν την συναυλία, ενώ στην συνέχεια ανακοίνωσαν ότι η συναυλία ακυρώνεται. Ο τραγουδιστής ράπερ, μετά την εξέλιξη αυτή ανακοίνωσε ότι θα αναζητήσει άλλο χώρο για να δώσει συναυλία.

Υπέρ των ράπερ ερμηνευτών τάχθηκε και η αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Τατιάνα Μοσκάλκοβα, η οποία δήλωσε ότι οι συναυλίες ερμηνευτών που δεν προπαγανδίζουν τον εξτρεμισμό και επικίνδυνες ιδεολογίες, δεν πρέπει να απαγορεύονται.

Από την πλευρά τους οι ράπερ πρότειναν στην κρατική Δούμα (βουλή) την σύσταση ενός συμβουλίου εμπειρογνωμόνων στην βάση της Βουλής Νεολαίας (εφήβων) που λειτουργεί στην Κρατική Δούμα , το οποίο να απαρτίζεται από προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών και να μπορεί να ελέγχει αν τα τραγούδια τους περιέχουν ή όχι στοιχεία εξτρεμισμού. Την σχετική ανακοίνωση έκανε σε συνέντευξη Τύπου στο πρακτορείο TASS ο Ρώσος ράπερ Νταβίντ Νουρίεφ ( Ptaha) .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Νουρίεφ, αναφερόμενος στο συμβούλιο, είπε ότι «θα είναι μια ουδέτερη ζώνη, στην οποία θα εξετάζονται τα τραγούδια και με βάση το πόρισμα οι αρχές θα αποφασίζουν για το αν απαιτείται να κινηθούν ποινικές διαδικασίες για εξτρεμιστικούς λόγους». Μιλώντας για την σύνθεση του συμβουλίου, είπε ότι θα προσκληθούν άνθρωποι από τον χώρο της Τέχνης , ζωγράφοι, δημοσιολόγοι, δημοσιογράφοι, μουσικοί και ποιητές.

Η πρόεδρος της Βουλής της Νεολαίας (εφήβων) της κρατικής Δούμας Μαρία Βοροπάγιεβα ανακοίνωσε ότι και οι εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών που συμμετείχαν στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε στην κρατική Δούμα με αφορμή τις απαγορεύσεις των συναυλιών τους, εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν από κοινού στο έργο του συμβουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης