Το Σάββατο, ο Nigel Farage επευφημήθηκε από εκατοντάδες ψηφοφόρους σε συγκέντρωση στο Houghton-le-Spring, κοντά στο Sunderland, καθώς περιέγραψε τη συμφωνία Brexit της πρωθυπουργού Μέι, ως «έγγραφο παράδοσης του έθνους, ενώ έχει νικήσει στον πόλεμο».

Το κόμμα Brexit του Nigel Farage έχει περάσει σε διψήφιο προβάδισμα δίπλα στον πλησιέστερο  αντίπαλό του, τους Εργατικούς της αντιπολίτευσης, στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές και έχει τρεις φορές μεγαλύτερη  υποστήριξη από τούς Συντηρητικούς, οι οποίοι συνεχίζουν να χάνουν έδαφος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Observer».
Με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το αντι-κοινοτικό κόμμα του Farage πήρε θέση οδηγού στη δημοσκόπηση, αποκάλυψε η νέα δημοσκόπηση της Opinium που δημοσίευσαν οι εφημερίδες Observer και The Guardian.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, ενώ το Εργατικό Κόμμα και το Brexit μοιράστηκαν την πρώτη θέση με 28%, (με το κόμμα του James Corbyn να έχει χάσει 7 βαθμούς, από την προηγούμενη δημοσκόπηση),  η πλέον πρόσφατη πολιτική παράσταση του Farage δείχνει πως τώρα τον χωρίζει από το Συντηρητικό Κόμμα επιθετική απόσταση 13%.

«Η άνοδος στη δημοσκόπηση  για το Farage προκαλεί πανικό μεταξύ των Tories και των Εργατικών», είναι ο τίτλος της Γκάρντιαν.

Η υποστήριξη για τους Συντηρητικούς στις ευρωπαϊκές εκλογές μειώνεται στο 11%, λιγότερο από το ένα τρίτο των προτιμήσεων για το κόμμα του Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανωτέρου βαθμού πολιτικοί των Τόρυδων και του Εργατικού Κόμματος έχουν αρχίσει εντατικές εκκλήσεις στους ψηφοφόρους τους για να τους υποστηρίξουν στις ευρωεκλογές της επόμενης εβδομάδας μετά από τη νέα αυτή δημοσκόπηση που έδειξε ότι το κόμμα Brexit του Nigel Farage είχε φτάσει σε υψηλότερο επίπεδο από ό, τι τα δύο παραδοσιακά βρετανικά κόμματα.

Η έρευνα για το «Opinium» τοποθετεί το κόμμα Brexit στο 34%, όταν ερωτήθηκαν ψηφοφόροι τι θα ρίξουν στις κάλπες  στις 23 Μαΐου, με το Εργατικό κόμμα να γλιστρά στο 21% και τους Συντηρητικούς να καταρρέουν σε μόλις 11%.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το κόμμα Brexit, που εγκαινιάστηκε μόλις τον περασμένο μήνα βρίσκεται τώρα σε πορεία για νίκη που ο Farage θα χρησιμοποιήσει για να στηρίξει το επιχείρημά του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Η δημοσκόπηση του Opinium έγινε online μεταξύ 8 και 10 Μαΐου και συμμετείχαν 2.004 ερωτηθέντες.

Ο Richard Corbett, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε: «Οι Εργατικοί ψηφοφόροι πρέπει να αποδείξουν και να ψηφίσουν για να σταματήσουν τον ακροδεξιό  που ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει τη Βρετανία».
Γράφοντας για την Observer online, ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υποστηρίζει ότι «είναι ζωτικής σημασίας οι υποστηρικτές του  Εργατικού κόμματος να πάνε στις κάλπες, ακόμη κι αν επιλέξουνάλλο κόμμα σαφέστερα υπέρ της παραμονής».

«Δεν πρόκειται για ψηφοφορία για την επιλογή ενός πρωθυπουργού ή μιας κυβέρνησης», γράφει ο Μπλερ. «Είναι  ψήφος υπέρ του Farage – Brexit. ή εναντίον».

Πολλά στελέχη  μετριοπαθή στελέχη των συντηρητικών   ζήτησαν από το κόμμα να τα βάλει με τον Farage άμεσα, αντί να του δώσει ελεύθερο διάδρομο στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο πρώην υπουργός εκπαίδευσης Nicky Morgan δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει την «πολιτική της διαίρεσης που είναι επικίνδυνη πορεία για οποιαδήποτε δημοκρατία. Και γνωρίζουμε πού τελειώνει – μια χώρα που είναι βαθιά κατακερματισμένη και αποδυναμωμένη. Όσοι από εμάς μπορούν να δουν τους κινδύνους πρέπει να μην δίνουν σ’ αυτή την πολιτική διέξοδο, σε κάθε ευκαιρία που έχουμε».

Ωστόσο, η άνοδος του Farage θα δημιουργήσει αναπόφευκτα νέες αμφιβολίες σχετικά με το πόσο μακρύς μπορεί να επιβιώσει η Τερέζα Μέι ως ηγέτης των Torys, καθώς αυξάνεται η πίεση από τους δικούς της βουλευτές να παραιτηθεί.

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης