Σαφές μήνυμα πως οι Κούρδοι του Ιράκ δεν πρόκειται να παραδώσουν τον έλεγχο της πετρελαιοπαραγωγού πόλης του Κιρκούκ, την οποία κατέλαβαν στα μέσα Ιουνίου, έστειλε την Παρασκευή ο ηγέτης της αυτόνομης κουρδικής περιοχής Μασούντ Μπαρζάνι, κλιμακώνοντας τους φόβους για αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ της Βαγδάτης και της κουρδικής μειονότητας.

«Πλέον, αυτό έχει επιτευχθεί» σχολίασε ο κ. Μπαρζάνι, αναφερόμενος στην ιστορική επιθυμία των Κούρδων του Ιράκ να εντάξουν την περιοχή του Κιρκούκ στα εδάφη τους, παρά την αντίθεση της Βαγδάτης. Το Κιρκούκ αποτελεί επί χρόνια σημείο τριβής μεταξύ της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης και των Κούρδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κούρδοι μαχητές Πασμέργκα κατέλαβαν το Κιρκούκ λίγες ημέρες αφότου οι Σουνίτες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη στιγμή που οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέρρεαν ενώπιον της επέλασης των ισλαμιστών.

Η επέκταση της κουρδικής ζώνης έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες για ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση των Κούρδων από τη Βαγδάτη, τη στιγμή που οι ΗΠΑ επιδιώκουν πολιτική συμφιλίωση και ομόνοια στη διαιρεμένη χώρα.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του πως θεωρεί πρακτικά «προκαθορισμένη» την ανεξαρτητοποίηση του κουρδικού θύλακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης