Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Σεργκέι Κισλίτσια ζήτησε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «άνευ όρων υποστήριξη» για τους εμπειρογνώμονες της ομάδας που ερευνά τη συντριβή ουκρανικού αεροσκάφους στην Τεχεράνη. «176 ζωές αθώων χάθηκαν», είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που αφορούσε τον σεβασμό του Χάρτη του ΟΗΕ.

«Οι συνθήκες της καταστροφής συνεχίζουν να μην είναι σαφείς. Τώρα οι εμπειρογνώμονες οφείλουν να ερευνήσουν και να βρουν απαντήσεις στην ερώτηση “τι προκάλεσε τη συντριβή”. Για τον λόγο αυτό, οι εμπειρογνώμονές μας πρέπει να έχουν άνευ όρων υποστήριξη στην έρευνά τους», τόνισε ο Κισλίτσια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κήρυξε τη σημερινή ημέρα εθνικού πένθους, την επόμενη της συντριβής κοντά στην Τεχεράνη ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους στην οποία σκοτώθηκαν 176 άνθρωποι, και υποσχέθηκε να αποκαλυφθεί «η αλήθεια» για το δράμα αυτό.

«Η 9η Ιανουαρίου κηρύσσεται ημέρα εθνικού πένθους», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, μερικές ώρες μετά την επιστροφή του τη νύχτα από διακοπές στο Ομάν.

Ο Ζελένσκι άφησε λίγα λουλούδια μπροστά από το πρόχειρο μνημείο που τοποθετήθηκε ως φόρος τιμής για το εννεαμελές ουκρανικό πλήρωμα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Κιέβου, σύμφωνα με φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μπόινγκ των Διεθνών Ουκρανικών Αερογραμμών (UIA) απογειώθηκε το πρωί της Τετάρτης από την Τεχεράνη με προορισμό το Κίεβο πριν συντριβεί δύο λεπτά αργότερα, σκοτώνοντας τους 176 επιβαίνοντες, κυρίως Ιρανούς και Καναδούς. Εκτός από το πλήρωμα, δύο Ουκρανοί επιβάτες συγκαταλέγονται στα θύματα.

«Προτεραιότητα για την Ουκρανία είναι να διαπιστώσει τα αίτια της καταστροφής. Αναμφίβολα θα ανακαλύψουμε την αλήθεια», υποσχέθηκε ο Ζελένσκι.

Σαράντα πέντε Ουκρανοί εμπειρογνώμονες έφθασαν στην Τεχεράνη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για να μετάσχουν στην έρευνα, κυρίως στην «αποκρυπτογράφηση των μαύρων κουτιών» του Μπόινγκ, πρόσθεσε ο πρόεδρος Ζελένσκι, ενώ η Τεχεράνη δήλωσε ήδη ότι αρνείται να τα στείλει στους Αμερικανούς.

Οι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες έχουν επίσης αποστολή να «ταυτοποιήσουν και να επαναπατρίσουν» τους Ουκρανούς θανόντες στη συντριβή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί σήμερα, ο Ζελένσκι είπε ότι «ελπίζει» σε «διαφανή, πλήρη και αντικειμενική έρευνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός ομόλογός του «υπογράμμισε ότι το Ιράν θα παράσχει στην ομάδα των Ουκρανών εμπειρογνωμόνων ταχεία πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα δεδομένα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Κίεβο εξετάζει επτά υποθέσεις για τη συντριβή, ανάμεσα στις οποίες η ρίψη αντιαεροπορικού πυραύλου κατά του Μπόινγκ, η έκρηξη βόμβας τοποθετημένης στο αεροπλάνο, η σύγκρουση του Μπόινγκ με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μια έκρηξη του κινητήρα «για τεχνικούς λόγους», ανακοίνωσε σήμερα ο Σεργκέι Ντανίλοφ, υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος.

Η τραγωδία σημειώθηκε μεσούσης της όξυνσης της έντασης μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ και λίγο μετά τις πυραυλικές επιθέσεις από την Τεχεράνη σε βάσεις που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ. Τίποτε ωστόσο δεν δείχνει ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται μεταξύ τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης