Το Ιράν έχει αναπτύξει ένα ρωσικής κατασκευής σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-300 (με πυραύλους επιφανείας-αέρος), στην πυρηνική βάση προγραμμάτων εμπλουτισμού ουρανίου της Φορντόου, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, όπως αναφέρεται στο «Reuters».

«Βασική μας προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες» δήλωσε ο Ταξίαρχος Φαρζάντ Εσμάιλι, διοικητής της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς αεράμυνας «Corps» (IRGC), στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιρανός Ταξίαρχος υποστήριξε πως με το νέο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, που εγκαταστάθηκε στην περιοχή, από σήμερα «ο ουρανός του Ιράν είναι ο πιο ασφαλής στη Μέση Ανατολή».

Η περιοχή αυτή, βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Τεχεράνης και η βάση είναι χτισμένη 90 μέτρα κάτω από το βουνό, όπως αποκάλυψε η Δύση το 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είχαν διακόψει τις εργασίες του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου πυρηνικής βόμβας, λόγω μιας συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των έξι διεθνών δυνάμεων που είχε τεθεί σε ισχύ, τον περασμένο Ιανουάριο.

Η συμφωνία υπεγράφη το 2015 και είχε ως στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Η Τεχεράνη είδε όμως σήμερα, ως «ανάσα» την άρση των κυρώσεων που «είχαν πνίξει την οικονομική ανάπτυξη» σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων της χώρας.

Η σύμβαση για την παράδοση των S-300 από τη Ρωσία στο Ιράν πάγωσε το 2010 από τον τότε πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, λόγω των κυρώσεων που επέβαλε ο ΟΗΕ στο Ιράν, με τη Μόσχα να θεωρεί κατά το συγκεκριμένο χρόνο, πως η παράδοση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, θα διατάραζε την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και θα κλιμακωνόταν η ένταση.

Η σύμβαση τέθηκε ξανά σε ισχύ τον Απρίλιο του 2015 από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη νέα πυρηνική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Ιράν και των έξι κορυφαίων παγκοσμίως δυνάμεων, προκειμένου να επιτευχθεί μια πιθανή σημαντική ανακάλυψη, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης