Το Ιράν θα προσθέσει τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στον κατάλογο τρομοκρατών αν η Ουάσινγκτον κάνει το ίδιο με τους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC).

Η δήλωση έρχεται αρκετές ώρες μετά από δημοσίευμα της WSJ σχετικά με τα σχέδια του Λευκού Οίκου να καθορίσει τους Φρουρούς της επανάστασης  (IRGC) ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» στις 8 Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν ληφθεί, αυτή η κίνηση θα είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ έχουν επίσημα στη «μαύρη λίστα»  στρατιώτες άλλου κράτους, ως τρομοκράτες.

«Εάν οι Επαναστατικοί Φρουροί τοποθετηθούν στον κατάλογο τρομοκρατικών ομάδων των ΗΠΑ, θα χαρακτηρίσουμε το στρατό της χώρας αυτής στη μαύρη λίστα τρομοκρατών, δίπλα στον Daesh» (*), δήλωσε στο Twitter ο Heshmatollah Falahatpisheh, επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας του ιρανικού κοινοβουλίου.

Τόσο η Τεχεράνη όσο και η Ουάσινγκτον έχουν κατηγορηθεί προηγουμένως ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία και έχουν χαρακτηρίσει η μία χώρα την άλλη πως ευνοεί «τρομοκρατικές ενέργειες, κυριολεκτικά ή εικονικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση να καθορίσει κάποια ομάδα «τρομοκρατική οργάνωση» γίνεται από τον υπουργό Εξωτερικών, τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ και τον γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, εάν το Κογκρέσο δεν εμποδίσει την απόφασή τους.

Ωστόσο, η ομάδα που θα κατονομασθεί ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση, μπορεί να ζητήσει από αμερικανικό δικαστήριο προσφυγών να αναθεωρήσει τον χαρακτηρισμό.

Αυτή τη στιγμή οι Φρουροί της ιρανικής Επανάστασης IRGC έχουν ήδη περιληφθεί από την Ουάσιγκτον, στα οικονομικά αντίποινα που έχουν επιβάλει εναντίον του Ιράν από το Υπουργείο Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2017, σύμφωνα με εκτελεστική εντολή της εποχής της 11ης Σεπτεμβρίου (11/9) που είχε εκδοθεί στην διάρκεια της διακυβέρνησης του George W. Bush.

Πληροφορίες από sputniknews.com

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης