Οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι στο Λευκό Οίκο παίζουν πότε το «Game of Thrones» και πότε το «House of Cards» και αναρωτιούνται πόσοι από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους θα υπάρχουν στη θέση τους ως το τέλος του 2018.

O Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Jeff Sessions, ανακοίνωσε ότι απέλυσε τον υποδιευθυντή του FBI Andrew McCabe, «με άμεση εφαρμογή της απόφασης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τερματισμός της συνεργασίας του McCabe με το FBI, έγινε με απόφαση που εξέδωσε το γραφείο της Επαγγελματικής Ευθύνης που αποφάνθηκε πως ο υποδιευθυντής «κακοδιαχειρίσθηκε την υπόθεση της έρευνας γύρω από τα email της Χίλαρι Κλίντον».

Πρόκειται για την νεότερη ανακοίνωση «απόλυσης» κυβερνητικού αξιωματούχου στην Ουάσινγκτον. Και αυτό, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση την περασμένη Τρίτη, μέσω προεδρικού twitter της «απόλυσης» του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Της πρώτης διακοπής συνεργασίας ομοσπονδιακού κυβερνητικού αξιωματούχου που γίνεται με παρόμοιο τρόπο.

Ο Μάικ Πομπέο, είναι από τους υποστηρικτές της άποψης που έχει ο πρόεδρος Τραμπ για τους Μουσουλμάνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον Πομπέο η νέα εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ επιστρέφει πίσω όχι στην εποχή του προέδρου Αϊζενχάουερ, αλλά του Μακάρθι.

Πριν πέσει το τσεκούρι για τον «αποκεφαλισμό» του Τίλερσον, είχε ήδη καθαρίσει ο δρόμος για την αντικατάσταση του Πομπέο από την Gina Haspel.

Ήδη είχαν κυκλοφορήσει οι αποκαλύψεις για το πώς εκείνη είχε αποδείξει την πίστη της στην «Κόμπανι», καταστρέφοντας τις αποδείξεις για συστηματικά βασανιστήρια.

Ήταν επικεφαλής της «Μαύρης Φυλακής» στην Ταϊλάνδη, όπου οι ύποπτοι για συμμετοχή στην al-Qaida «υφίσταντο βασανιστήρια τα οποία βιντεοσκοπούνταν. Αλλά αυτές οι βιντεοταινίες σβήστηκαν 2005, με εντολή της Gina Haspel, παρ΄όλο που μέλη του Κογκρέσου είχαν ζητήσει από την CIA να φυλαχθούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το «theatlantic.com», η αποπομπή Τίλερσον έρχεται καθώς διαφαίνεται σαφής στροφή της εξωτερικής πολιτικής από τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Ρεξ Τίλερσον αντιπροσώπευε την άποψη των μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων για τον Κόσμο. Είναι γνωστό πως ο Τραμπ τον είχε επιλέξει για το Στέιτ Ντιπέρτμεντ, μετά από προτροπή της πρώην υπουργού Εξωτερικών (επί Μπους) Κοντολίζα Ράις, η οποία συχνά τον συμβουλευόταν.

Κι αυτό καθώς την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ «είναι έτοιμος να συναντήσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Τίλερσον είχε δηλώσει από την Αιθιοπία: «Βρισκόμαστε ακόμη μακριά από την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Β. Κορέα».

Και αυτή ήταν νη πλέον πρόσφατη περίπτωση που πρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών είχαν διαφορετική άποψη για ένα σημαντικό ζήτημα.

Το πλέον παράδοξο ήταν πως ως τότε, ο Τίλερσον ήταν εκείνος που υποστήριζε τον διάλογο με την Β. Κορέα ενώ ο πρόεδρος Τραμπ και το στενό περιβάλλον του ήταν υπέρ της «σκληρής γραμμής».

Επίσης ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών διαφωνούσαν δημόσια και στο μέλλον της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν.

«Δεν είχαμε την ίδια άποψη» είχε δηλώσει την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος Τραμπ για το ζήτημα της συμφωνίας με το Ιράν, «ενώ με τον Μάικ Πομπέο έχουμε τις ίδιες σκέψεις για την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την συμφωνία, ως «την χειρότερη στην Ιστορία» και ήθελε να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από αυτήν.

Αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ, με τον Τίλερσον να είχε προσπαθήσει να καθησυχάσει τους φόβους που υπερβάλλονταν από την εξωτερική πολιτική της Μόσχας.

Για πολλούς Αμερικανούς σχολιαστές, τώρα πλέον το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ελέγχεται πλήρως αντί από τους διπλωμάτες, από την CIA που καθορίζεται ως το «αφεντικό».

Πληροφορίες από The Atlantic, Reuters, rt.com
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης